La sequera encareix el ferratge i amenaça d'encarir la llet

El sector ramader està “molt preocupat” perquè no havia patit mai una escassedat de menjar tan gran

La sequera encareix el ferratge i això podria encarir la llet / À Punt NTC

La sequera que afecta la Península està generant escassedat de palla i alfals, cosa que ha fet que el ferratge, que és vital per a les granges de vaques, ovelles o cabres, duplique el preu. Ramaders i ramaderes asseguren que no s'havien enfrontat mai a una situació d'aquestes característiques i que, tot plegat, podria disparar el preu de la llet. Perquè no és només l'aliment, també falta aigua i han augmentat els preus de l'energia i les matèries primeres, cosa que fa perillar la supervivència del sector.

À Punt Notícies ha parlat amb Ramón Morla, gerent de More Holstein, que explica que només té el magatzem al 25% de capacitat, malgrat que l'omplin a contrarellotge, quan l'any passat per aquestes dates el tenia al 75%. La palla ha duplicat el preu i de l'alfals encara no li l'han comunicat. La campanya tot just acaba de començar i aquest ramader, que també és el delegat del sector boví d'AVA-Asaja, afirma que està espantat i que el sector es troba davant d'una crisi sense precedents en què podrien arribar a no tindre ferratge. 

La seua granja, que és la més gran i innovadora de tota la Comunitat Valenciana, té 3.400 vaques i produeix 80.000 litres de llet cada dia, amb un preu que podria augmentar per al consumidor. Assegura que si no apugen els preus de la llet, els tocarà reduir animals. Algunes explotacions no podran suportar-ho i hauran de tancar. El que passa a la granja de vaques de Ramón és extrapolable també a cabres i ovelles. El sector primari no havia patit mai una situació de desestabilització tan gran. 

El secretari de la Unió Llauradora i Ramadera, Carles Peris, diu que el fet que estan produint menys genera un desequilibri “que no se salva de hui per a demà”. Considera que el sector s’enfronta a un problema estructural i això els preocupa moltíssim. Ja no es tracta només de preus, sinó de supervivència. Aquesta situació pot ser una bala en la línia de flotació del sector i només el temps dirà quin és el seu futur. 

També et pot interessar

stats