Obesitat, problemes cardiovasculars i depressió, els riscos per a la salut amb més incidència

En el Dia Mundial de la Salut repassem les malalties que afecten més persones

Imatge d'arxiu de dues persones amb obesitat
Imatge d'arxiu de dues persones amb obesitat / Europa Press

Fomentar un estil de vida saludable, una dieta equilibrada, activitat física regular i un descans eficient continuen sent factors clau de prevenció de malalties i manteniment d’un bon estat de salut. I aquest divendres, 7 d’abril, Dia Mundial de la Salut, és un bon dia per a recordar aquestes recomanacions. També és moment de recordar quins són els principals riscos. L'obesitat, les malalties cardiovasculars, la diabetis, el càncer, la depressió i altres problemes de salut mental, així com les malalties respiratòries, unides a problemes en el sistema locomotor, són algunes de les malalties amb major incidència a les societats més avançades.

Els problemes de salut més habituals a les societats avançades estan estretament relacionats amb la manera de vida i els hàbits de les persones. Encara que és àmpliament conegut que fomentar un estil de vida saludable, amb una dieta equilibrada, activitat física regular, períodes de descans i recuperació eficients i evitar el tabac, l'alcohol i qualsevol altra substància nociva són factors fonamentals per a previndre moltes malalties, l'impacte d'algunes malalties continua sent molt alt.

L’obesitat s'ha triplicat al món

Segons l'OMS, des del 1975, l'obesitat s'ha triplicat a tot el món i més de 650 milions de persones són obeses. La ingesta d'aliments hipercalòrics i la falta d'activitat física són dues de les claus. Aquest problema té com a conseqüència una major incidència d'altres malalties com la diabetis, els problemes cardiovasculars i del sistema locomotor i les articulacions.

Precisament, les malalties cardiovasculars són una de les principals causes de mort a tot el món, i tenen com a factors de risc més comuns la hipertensió, el colesterol elevat, la diabetis i el tabaquisme. Segons les dades de l'INE, més de 10 milions de persones pateixen patologies cardíaques, dels quals més de 120.000 persones moren cada any.

En relació, a més, amb la funció digestiva, la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), estima que, aproximadament, la meitat de la població espanyola pateix algun tipus de problema digestiu.

El fort impacte de l'estrés o de la falta de son

D'altra banda, els trastorns mentals també tenen un fort impacte, encapçalats per la depressió, que afecta milions de persones a tot el món. L'estrés, la falta de son i la falta d'activitat física són alguns dels factors de risc més importants per a aquest trastorn. Segons l'OMS, el 2020 hi havia més de 264 milions de persones que pateixen aquesta malaltia a tot el món i és una de les principals causes de discapacitat.

A més, els problemes articulars i del sistema locomotor també provoquen un important impacte en el dia a dia de moltes persones. De fet, l'OMS estima que el dolor d'esquena és una altra de les causes principals de discapacitat internacionalment. Mantindre un pes saludable, mitjançant una dieta apropiada i exercici, i evitar les lesions esportives són factors clau per a aconseguir un nivell òptim de mobilitat.

També et pot interessar

stats