Un estudi sobre la microbiota pot ajudar a previndre malalties com el càncer o la diabetis

Les persones compartim els milers de microorganismes que viuen en nosaltres molt més del que es pensava

Un estudi sobre la microbiota pot ajudar a previndre malalties com el càncer o la diabetis / À Punt NTC

Un estudi realitzat en vint països i que compta amb participació valenciana ha descobert que les persones que conviuen comparteixen els microorganismes que viuen en els humans a uns nivells molt més alts del que es pensava. 

Des del seu laboratori de Paterna (Horta Nord), la doctora Carmen Collado, investigadora de Iata-CSIC, ha participat en aquest l'estudi internacional, dirigit des d'Itàlia per la catalana Mireia Vallès. Els humans tenim, sobretot a la boca i els intestins, una flora bacteriana natural. Collado ha explicat a À Punt que durant la investigació han descobert que dues persones que conviuen acaben compartint també aquests microorganismes. Concretament, el 32% dels que hi ha a la boca d’una persona, els trobem també a la boca de l'altra que hi conviu. I el mateix passa amb la microbiota intestinal: la compartim al 12% amb les persones amb qui vivim.

Els humans compartim microorganismes amb les persones amb qui convivim
Els humans compartim microorganismes amb les persones amb qui convivim / À Punt NTC

Per tant, indica Collado, la transmissió horitzontal entre persones és més important del que havíem pensat. De fet, és més sostinguda al llarg de la vida que altres vies ja conegudes, com la transmissió de mares a fills.

Pel que fa al mètode de transmissió, els bacteris de la boca es transmeten, lògicament, per la saliva, mentre que els intestinals, més difícils, probablement ho fan per falta d'higiene.

Això fa pensar que s'ha trobat una manera en què les malalties no contagioses com ara càncer, obesitat, diabetis o malalties cardiovasculars passen d'unes persones a altres. Els bacteris no les contagien, però sí que posen les condicions perquè apareguen, ja que hi ha moltes malalties associades amb la microbiota, i si poguérem regular-la, podríem reduir el risc de malaltia, assenyala la investigadora.

També et pot interessar

stats