La salut mental dels adolescents: per què augmenten els problemes?

No hi ha una única raó que explique l’augment de les conductes suïcides, autolesives o violentes

Un grup d'adolescents / À Punt NTC

La salut mental dels adolescents és un problema que sembla que s'ha fet més visible després de la pandèmia. La pubertat és un període complicat, de canvis físics, en què la sobreexposició a les xarxes socials, els problemes econòmics o la conflictivitat familiar tampoc no ajuden. 

Rafael Tabarés, comissionat de la Generalitat per a la Salut Mental, explica que “és un moment en el qual s’adquireixen moltes identitats i es planteja un esforç d’autonomia”. Però, a més, de les pressions internes, els adolescents estan exposats a “una societat cada vegada més violenta, més agressiva”, segons explica Enrique Castillejo, president de col·legi oficial de pedagogs. Per a l’expert, aquesta exposició porta a un “comportament vicari, hi ha comportament per imitació”. 

Parlar del suïcidi és complex. Dolors López, assessora de formació de la Conselleria d’Educació, afirma que "el suïcidi concretament és un fenomen multifactorial". No hi ha, per tant, una única raó que explique l'augment de conductes suïcides, autolesives o violentes entre la població adolescent. Però és una realitat a què s'enfronten cada dia orientadors i professionals de pedagogia terapèutica.

Castillejo explica que és “un treball profund, que necessita moltíssimes hores”, a més d’haver de treballar amb la família, els alumnes i la persona afectada. S’ha "d’establir un diagnòstic i una estratègia terapèutica”, afirma el pedagog. La resta del professorat, i en concret els tutors, també tenen un paper clau en la detecció. Aquest mes de gener 300 docents valencians han rebut un curs sobre autolesions.

López apunta que "encara que el suïcidi és la màxima autolesió, hi ha autolesions que no signifiquen conducta suïcida, aleshores cal saber quan estem davant d'un cas o un altre i quins són els senyals". Són algunes de les inquietuds que els traslladen els docents, que demanen més formació per a abordar aquest fenomen, a més de la incorporació de més personal especialitzat en pedagogia terapèutica.

També et pot interessar

stats