Espanya és el tercer país europeu amb major sobrepés infantil

Un informe de l'OMS indica també els xiquets espanyols ocupen la quarta posició a Europa en dades d'obesitat

Espanya és el tercer país europeu amb major sobrepés infantil / À Punt NTC

Espanya és el tercer país europeu amb major prevalença de sobrepés i el quart en obesitat, segons les dades d'un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) publicats aquest dimarts.

La investigació, d'Iniciativa de Vigilància de l'Obesitat Infantil (COSI) i presentada en una jornada en línia, arriba a 33 països de la Regió Europea de l'OMS, amb un total de 411.000 xiquets de 6 a 9 anys analitzats entre 2018 i 2020, és a dir, abans de la pandèmia de la covid.

En aquest sentit, l'informe alerta que existeix "una gran preocupació" que la pandèmia puga "haver exacerbat encara més aquest problema". "La pandèmia, juntament amb els tancaments d'escoles i altres mesures, pot haver augmentat els hàbits alimentaris poc saludables i disminuït els nivells d'activitat física", apunta el text.

Espanya es troba molt per damunt de la mitjana europea, d'acord amb els resultats d'aquest informe. El 39 % dels xiquets espanyols de 7 a 9 anys tenia sobrepés i el 16 % obesitat abans de la pandèmia, enfront del 29 % de xiquets europeus amb sobrepés i el 12 % amb obesitat.

L'informe adverteix que tant el sobrepés com l'obesitat tendeixen a ser més comuns en els xiquets que en les xiquetes i a augmentar amb l'edat. A Espanya, el 18 % dels xiquets i el 14 % de les xiquetes tenia obesitat, mentre que el 38 % dels xics i el 39 % de les xiques tenia sobrepés.

En tot Europa, la prevalença del sobrepés era major entre els xiquets (31%) que entre les xiquetes (28%). Quant a l'obesitat, la prevalença en xiquets va ser del 14 %, comparat amb el 10 % en les xiquetes.

La prevalença més gran de sobrepés, inclosa l'obesitat, s'ha registrat a Xipre, Grècia, Itàlia i Espanya. Mentrestant, va ser més baixa al Tadjikistan, al Kirguizistan i al Turkmenistan.

Els xiquets espanyols, a la cua en consum de verdures

Segons l'estudi, el 43 % dels xiquets europeus consumeix fruita fresca diàriament. La proporció és major a Portugal, Irlanda i Dinamarca (al voltant del 60 %), i menor a Geòrgia i Letònia (al voltant del 25 %).

Espanya ix novament mal parada en aquesta categoria, situant-se com el sisé pitjor país europeu, perquè només el 37 % dels xiquets menja fruita diàriament. El nostre país només és superat per Grècia, Lituània, Croàcia, Letònia i Geòrgia.

Però la dada sobre consum de verdures diàriament és encara pitjor per a Espanya, ja que és el país europeu en el qual menys xiquets ingereixen aquest aliment cada dia: només el 13 %. Aquesta dada contrasta amb la mitjana europea del 34 %. El percentatge de xiquets que menja verdures diàriament varia molt entre el 57 % de Dinamarca i el 13 % del nostre país.

Millor que la mitjana en activitat física infantil

Quant a l'activitat física, l'informe destaca que només el 41 % dels xiquets europeus es desplacen a l'escola de manera activa, és a dir, a peu, amb bicicleta, en patinet no motoritzat o en patins. Espanya està per damunt de la mitjana, amb un 49 %.

Espanya també està millor que la majoria de països europeus en esport. El 67 % dels xiquets espanyols va passar almenys dues hores per setmana fent esport o ballant (53 % mitjana europea).

No obstant això, Espanya no ocupa un bon lloc en el rànquing quant al percentatge de xiquets que passen almenys una hora al dia realitzant jocs actius o vigorosos: només el 75 % (quart pitjor país europeu), en comparació amb la mitjana del 87 %.

Finalment, Espanya sí que està millor que la majoria de països europeus en el percentatge de xiquets que passa almenys 2 hores al dia veient la televisió o utilitzant dispositius electrònics: només el 27 % enfront del 43 % de la mitjana europea.

El problema de l'obesitat infantil a Espanya

En la presentació de l'enquesta ha participat Marta García-Solano, cap d'Àrea de la Vocalia Assessora per a l'Estratègia NAOS i secretària de l'Observatori de la Nutrició i d'Estudi de l'Obesitat de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

L'experta espanyola, que ha sigut una de les líders de l'estudi en l'àmbit europeu i la màxima responsable a Espanya, ha abordat alguns dels problemes d'Espanya per a atallar l'obesitat infantil, com la desorganització de les competències.

Per a abordar aquest problema, García-Solano ha ressaltat que "en primer lloc és necessari un fort compromís polític a nivell de país". "Això significa integrar els ministeris competents, que poden incloure Consum, Sanitat, Agricultura, Indústria, Comerç, Economia o Educació", ha detallat.

Per a l'experta, "l'ideal és un compromís únic, que dedique el temps i els recursos suficients per a dissenyar, conduir, avaluar i difondre una estratègia d'alt nivell amb un enfocament positiu".

També et pot interessar

stats