L’OMS alerta que el sobrepés i l’obesitat assoleixen proporcions “epidèmiques”

A Europa, el 59% dels adults i un terç dels xiquets tenen sobrepés o obesitat

L'informe revela que la covid ha agreujat els problemes de salut relacionats amb l'obesitat
L'informe revela que la covid ha agreujat els problemes de salut relacionats amb l'obesitat / À Punt NTC

El sobrepés i l'obesitat han assolit proporcions “epidèmiques” a Europa i continuen creixent, segons adverteix un nou informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que insta els països a prendre mesures per a frenar aquesta tendència.

El 59% dels adults i quasi un de cada tres infants presenten problemes de sobrepés o obesitat a Europa, malalties que causen 1,2 milions de morts anuals, un 13% de la mortalitat total a la regió. L'obesitat augmenta el risc de patir moltes malalties no transmissibles, com ara el càncer, la diabetis i altres malalties respiratòries i cardiovasculars.

L’informe subratlla que els canvis d’hàbits alimentaris i en l’activitat física originats a conseqüència de la pandèmia, tindran un impacte “desproporcionat” en la salut de la població en els pròxims anys que seran difícils de revertir. 

Per tal de canviar aquesta tendència, el director de l’oficina regional de l'OMS per a Europa, Hans Kluge, ha advocat per un augment de la inversió i el foment de la innovació en salut per a tindre, així, sistemes sòlids que puguen fer front a aquesta problemàtica.

L’obesitat, una malaltia

L'OMS recorda que l'obesitat és un fenomen complex que va molt més enllà de la combinació d'una dieta malsana i inactivitat física i que les fases primerenques de la vida són fonamentals en la propensió a desenvolupar obesitat en edats més avançades.

El màrqueting de productes alimentaris poc saludables per a xiquets i la proliferació d’hàbits digitals sedentaris contribueixen a l'augment dels casos de sobrepés i obesitat, segons adverteix l'informe.

Quines mesures es poden adoptar?

Entre les mesures polítiques que suggereix l'OMS per tal de revertir aquesta tendència, figuren l’aplicació d’impostos sobre les begudes ensucrades i bonificacions sobre l’alimentació sana, restriccions al màrqueting promocional de productes no saludables o el desplegament d’una atenció sanitària que promoga l’activitat física i una dieta equilibrada.

També et pot interessar

stats