Mireia Coscollá (CSIC): “Els locals d’oci nocturn són un dels entorns amb major risc de transmissió del virus”

La biòloga creu que no caldrà una vacunació anual contra el coronavirus, perquè per ara no hi ha evidències que el virus canvie

21.09.2021 | LNM Entrevista Mireia Coscollá

Amb l’avanç de la vacunació i la contenció dels contagis, les administracions es plantegen una relaxació de les restriccions. La relaxació pot passar pel certificat Covid per a accedir a determinats llocs, l’ampliació dels horaris de l’oci nocturn o dels aforaments, però quins són els primers passos que caldria donar per a avançar en una desescalada segura? Quines restriccions s’haurien d’alçar perquè no repunten els contagis? 

“Les primeres restriccions que s’haurien d’alçar són les que tinguen més evidencies de generar menys impacte en la transmissió”. Així ho ha assegurat Mireia Coscollá, biòloga i investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en Les notícies del matí. I entre aquestes mesures, des del punt de vista d’aquesta científica, no està la d’obrir la mà en l’oci nocturn. 

“Els locals d’oci nocturn són tancats, la gent es lleva la mascareta per a consumir, canta… És un dels entorns on més risc tenim”, afirmava Coscollá. 

Respecte a la retirada de la mascareta en aquells espais on encara és obligatori dur-la, com el transport públic o els espais públics tancats, la científica creu que encara és prompte per a retirar-la. “Encara hi ha transmissió del virus. La vacuna sols l’atenua i encara queda molta gent que no està vacunada. Caldria esperar per a llevar-se la mascareta fins que hi haja més proporció de gent vacunada”, argumentava la biòloga durant la seua intervenció en la ràdio d’À Punt. 

Mireia Coscollá s’ha mostrat convençuda que la societat aprendrà a conviure amb el virus, a pesar que ha assenyalat que sempre hi haurà una part de la població més vulnerable a aquest virus. Des del seu punt de vista, la ciutadania conviurà amb la Covid-19, de la mateixa manera que ho fa amb la sida, la tuberculosi o la grip. 

Ara bé, aquesta biòloga del CSIC no veu probable que s’haja de recórrer a una vacunació annual per a reforçar la immunitat contra la Covid. Segons ha explicat, el coronavirus pot convertir-se en un virus respiratori més, semblant a molts dels que ens afecten actualment: “Pot ser com un altre virus respiratori dels que tenim, que no porten a tota la gent als hospitals i que no col·lapsarà el sistema sanitari. Passaràs una setmana al llit, amb febra, però no es bloquejarà tot el sistema sanitari perquè cresquen els contagis”, preveu Coscollá. 

La científica ha afegit que, per ara, no hi ha evidència científica que les característiques del coronavirus canvien cada any, amb la qual cosa, es manté la immunitat. 

Per a aquesta científica, la clau per a controlar la pandèmia més avant, i per tant, en l’adopció de mesures, està a valorar el risc que vol assumir cada societat per a controlar el virus. Un risc que, des del seu punt de vista, és difícil de preveure a vegades perquè s’adopten en funció de les dades actuals. “No sabem amb exactitud quanta gent hi pot haver afectada si ens llevem les mascaretes”, apuntava. 

“Les decisions de la desescalada s’adopten en funció de les dades que tenim, però són decisions que es prenen un poc a cegues perquè desconeixem amb precisió com pot evolucionar la pandèmia, per això és probable que s’adopte una mesura, però després calga tornar enrere amb les restriccions”, assegurava la biòloga de CSIC en l’entrevista en Les notícies del matí.

També et pot interessar

stats