Un estudi d'Israel conclou que la tercera dosi multiplica per deu la protecció de la segona

La investigació, publicada en el 'New England Journal of Medicine', també mostra que el reforç de la vacuna redueix tant la possibilitat de contagi com la de desenvolupar símptomes greus de Covid-19

El supervivent de l’Holocaus Yehuda Widawski, de 102 anys, rep la tercera dosi de la vacuna
El supervivent de l’Holocaust Yehuda Widawski, de 102 anys, rep la tercera dosi de la vacuna / Nir Elias (Reuters)

Un estudi divulgat aquest dijous pel Ministeri de Sanitat d'Israel indica que els nivells d'immunitat davant del coronavirus d'aquelles persones vacunades amb una tercera dosi de Pfizer són deu vegades més alts que els de qui van rebre la segona fa almenys cinc mesos. 

La investigació, publicada en el New England Journal of Medicine, mostra que el reforç de la vacuna redueix tant la possibilitat de contagi com la de desenvolupar símptomes greus de la malaltia en aquelles persones a qui s'administra. Per a dur-la a terme, l'equip s'ha basat en l'anàlisi de més d'un milió de persones majors de 60 anys, que dividiren en dos grups: en un les vacunades amb només dues dosi i fa almenys cinc mesos, i en l'altre persones vacunades amb la tercera dosi feia almenys dotze dies.

La quantitat de casos de coronavirus registrats entre el grup que no comptava amb la tercera dosi durant el període d'estudi va fregar els 4.500, mentre que entre els que sí que tenien el reforç només se'n detectaren 934. Quant a casos greus, la diferència és encara més gran, amb 294 casos greus identificats entre el primer grup i tan sols 29 en el segon.

"És evident que el reforç de la vacuna és molt eficaç en la reducció de la taxa d'infecció i de la quantitat de casos greus", assenyalen els autors de l'estudi, que pertanyen a una àmplia gamma d'organitzacions científiques, acadèmiques i mèdiques

d'Israel i entre els quals s'inclou el Ministeri de Sanitat.

A més, emfatitzen la importància d'analitzar els resultats de l'actual campanya d'inoculació amb la tercera dosi, sobretot per a contribuir a la "formulació de polítiques als països que estan explorant estratègies per a mitigar la pandèmia".

Actualment Israel enfronta una quarta onada de la pandèmia i les autoritats han assenyalat en múltiples ocasions que la inoculació de la població amb la tercera dosi és fonamental per a detindre-la, en part a causa de la disminució en la immunitat proveïda per la vacuna al cap d'alguns mesos. Fins al moment, dels poc més de nou milions d'habitants del país, quasi un terç ha rebut el reforç, prop de la meitat dels poc més de sis milions vacunats amb almenys una dosi.

En les últimes setmanes, i paral·lelament a l'avanç de la vacunació, els nous contagis i els casos greus han anat limitant-se cada vegada més a no vacunats, que representen prop d'un 10% de la població i un 65% dels 667 pacients actualment hospitalitzats per coronavirus.

També et pot interessar

stats