Mila Font (MSF): "Només el 9% del continent africà ha tingut accés a una sola dosi de la vacuna"

La delegada de Metges sense Fronteres adverteix que mentre hi haja una desigualtat en el repartiment de la vacuna en el món "la pandèmia no desapareixerà"

Mila Font a 'Les notícies del matí'
Mila Font a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Ara fa un mes que científics sud-africans es van trobar amb l'òmicron i ja s'ha estés per més d'un centenar de països arreu del món. No és el mateix que aquesta nova variant de la covid estiga present en un país amb un sistema sanitari robust i amb la població vacunada, que no. La delegada de Metges sense Fronteres (MSF) a la Comunitat Valenciana, Mila Font, ha explicat a Les notícies del matí que mentre hi haga una "desigualtat" en el repartiment de la vacuna en el món, "la pandèmia no desapareixerà".

Amb la setmana que comença acabarà l'any 2021, també condicionat per la pandèmia. La novetat amb l'any anterior ha sigut la consolidació del procés de vacunació, que va començar tal dia com hui ara fa un any. Però la situació no és igual en els països pobres del món.

Font ha denunciat que les vacunes no arriben al continent africà. "Mentre la vacuna no arribe a tothom, continuarà aquesta pandèmia". La realitat de les dades les vacunes són desoladores i "només el 9% en el continent africà ha tingut accés a una sola dosi de la vacuna", ha lamentat.

L'escassetat de vacunes és general, però "s'agreuja en aquells països que estan en conflicte o que tenen sistemes de salut precaris anteriors", com ara el Congo, Somàlia o el Sudan, entre altres.

La propietat intel·lectual de les vacunes

Metges sense Fronteres va encetar fa temps una campanya perquè els països rics suspenguen la propietat intel·lectual de les vacunes. Mila Font ha explicat que "els països rics s'oposen a aquesta excepció, mentre que més de 100 països pobres ho demanen. La situació continua igual".

Arran de les protestes en els països rics d'alguns sectors de la població contra la vacunació, la delegada de MSF ha dit que per a la seua ONG "és clar que les vacuna funciona" per a la covid com per a altres coses. Per a MSF les grans línies són la vacunació de còlera, pallola i altres vacunes. "Negar les vacunes és negar la possibilitat a moltes persones de continuar vives", ha conclòs.

També et pot interessar

stats