Miguel Hernández, Enric Valor, Manuel Vicent, Sole Giménez i el poble ucraïnés, Altes Distincions de la Generalitat

Tres escriptors, dos a títol pòstum, una cantant i els refugiats de la guerra rebran els més alts guardons honorífics que concedeix la Generalitat

Miguel Hernández, Enric Valor, Manuel Vicent, Sole Giménez i el poble ucraïnés, Altes Distincions de la Generalitat / À Punt NTC

Miguel Hernández, el poeta oriolà que va cridar a la llibertat amb els seus versos, i Enric Valor, el gran recuperador de rondalles i un dels lingüistes que va obrir una senda important cap a la normalització de la nostra llengua, han rebut el més alt reconeixement de la Generalitat. Aquests dos escriptors són, a títol pòstum, dos dels cinc guardonats amb l’Alta Distinció de la Generalitat d’enguany.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha anunciat aquest divendres aquest reconeixement als dos escriptors, que rebran el reconeixement a títol pòstum. Aquesta distinció s’uneix a les lletres contemporànies que comparteix el novel·lista i escriptor de la Vilavella Manuel Vicent, al de la compositora i cantant Sole Giménez i al del poble ucraïnés, que ha hagut de fugir de la seua terra a causa de la invasió de Rússia i, en molts casos, ha trobat acollida al nostre territori. 

El poeta oriolà més universal, el dels versos compromesos que la repressió i la tortura franquista van ofegar, rebrà en el 80é aniversari de la seua mort l’Alta Distinció de la Generalitat, el màxim reconeixement institucional de la Comunitat Valenciana.

Tot i ser una de les veus literàries més significatives de la Generació del 27, la trajectòria del qual va frenar el règim de Franco, l’autor de las Nanas de la cebolla o El rayo que no cesa no comptava encara amb un gran reconeixement institucional.

El mateix ocorria amb un altre referent de les lletres valencianes: Enric Valor. Tot i el compromís de la comissió de Cultura de les Corts, que al juny de l’any passat va acordar aquest reconeixement a l’escriptor de Castalla, l’Alta Distinció per a Enric Valor s’ha fet esperar més d’un any. Les Corts adoptaven aleshores aquesta decisió després de la polèmica decisió de l’Ajuntament de Mutxamel de retirar el nom del gramàtic a una avinguda del municipi. Davant del rebombori mediàtic i l’oposició de nombroses personalitats i entitats de l’àmbit de la cultura, la comissió de Cultura de les Corts va voler reparar, almenys parcialment, la memòria de l’escriptor, encara que mèrits no li'n faltaven.

Acostumat a viure perseguit pel seu activisme cultural, Enric Valor va col·laborar en el Diccionari català-valencià-balear, encara que mai no n'aparegué com a autor. Juntament amb Carles Salvador i Sanchis Guarner, l’autor de La flexió verbal, manual que ha passat per les mans de qualsevol estudiant valencià, va ser un dels principals promotors de la normalització del valencià en uns temps en què la llengua no comptava amb la complicitat del poder.

El fill d'Enric Valor, amb el mateix nom que son pare, ha mostrat una gran alegria pel guardó de la Generalitat, si bé reconeix que "arriba tard". A més, també ha volgut destacar l'obra de son pare més enllà de les rondalles i l'ha qualificat d'un home que "estimava la vida, la llengua, el país, el paisatge i la seua gent".

Més enllà de la seua tasca pedagògica, Enric Valor ha passat a la història per l’enorme tasca de recuperació de la tradició oral. Amb el seu treball va recuperar centenars de rondalles valencianes, també textos ineludibles per a tots els lletraferits i per a tots els que han aprés el valencià als pupitres.

Lletres contemporànies

Quant a les lletres contemporànies, molts lectors tenen amb Manuel Vicent una cita ineludible cada diumenge, quan l’escriptor de la Vilavella comparteix les seues reflexions a través de la columna que des dels inicis dels 80, fa pràcticament 40 anys, escriu al diari El País. Tan extensa com la trajectòria com a columnista és la seua producció literària. Una vintena de novel·les i una quinzena de biografies a l’esquena, moltes de les quals són mereixedores de reconeguts guardons, com ara el Nadal o l’Alfaguara.

Doctor honoris causa de dues universitats, la Jaume I de Castelló i la Universitat de la Plata d’Argentina, no és la primera vegada que Manuel Vicent rep el reconeixement de la Generalitat. L’autor de Tranvia a la Malvarrosa o la Novia de Matisse ja va rebre el Premi de les Lletres Valencianes el 2014.

Manuel Vicent ha confessat que rebre aquest guardó li "ha alçat l'autoestima". L'escriptor assegura que prefereix que "l'estimen en la seua terra", raó per la qual està molt agraït amb el reconeixement que li ha atorgat la Generalitat. I és que l'autor assegura que "totes les seues sensacions literàries" provenen de la terra valenciana.

Trenta anys sobre l'escenari

En clau musical, el Consell també ha volgut destacar la trajectòria de la cantant i compositora Sole Giménez, que fa més de tres dècades que està sobre els escenaris. Qui fora veu de Presuntos Implicados durant més de vint anys, a principis dels 2000 va emprendre la seua carrera en solitari. Des d’aleshores, ha tret a la llum quasi una desena de treballs musicals, els dos últims dedicats a versionar temes icònics de la música espanyola composta per dones.

La cantant Sole Giménez declara que el reconeixement de la Generalitat és "una grata sorpresa i una gran responsabilitat". L'artista, que ja fa quasi 40 anys que està damunt dels escenaris, ha destacat que sempre "ha volgut honrar la música" i ha estat a favor de la "música de qualitat". A més, Giménez també destaca com una lluitadora compromesa per la igualtat de gènere, i tot i que considera que encara queda molta faena a fer en el món de la música, celebra que hui dia "les xiquetes ja tenen referents".

Per acabar, el Consell no ha volgut donar l’esquena a l’actualitat i, en conseqüència, a un dels col·lectius que, a causa de la invasió de les tropes russes, ha arribat fins a la Comunitat Valenciana. Amb l’Alta Distinció de la Generalitat al poble ucraïnés, el Consell reconeix la ciutadania ucraïnesa. En molts casos aprofitant els vincles amb la comunitat ucraïnesa assentada al nostre territori, sobretot a les comarques del sud, milers de ciutadans ucraïnesos s’han establit a la Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats