Valor tindrà l’Alta Distinció de la Generalitat amb l'opinió en contra de l’oposició

La proposta de distingir el filòleg de Castalla, gran recuperador de rondalles, tira avant amb els únics vots de les forces del Botànic

L'escriptor Enric Valor en una foto d'arxiu
L'escriptor Enric Valor en una foto d'arxiu

El mestre de les rondalles, Enric Valor, tindrà l’Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum. Així ho ha acordat la comissió de cultura de les Corts aquest divendres, amb els únics vots a favor dels grups del Botànic. 

La idea d’atorgar aquest reconeixement a l’escriptor de Castalla naix dels grups del Botànic després que l'Ajuntament de Mutxamel (Alacantí) llevara, el passat mes d’abril, el nom de l’escriptor a una avinguda del municipi, que va passar a denominar-se avinguda d’Espanya, i dedicara al filòleg un vial d’eixida de l’autovia. 

La decisió va alçar un gran renou entre personalitats de l’àmbit cultural i institucions, que van demanar que l’Ajuntament de Mutxamel recapacitara en la seua intenció inicial de suprimir el nom d’Enric Valor del seu llistat de carrers.  

La polèmica ha arribat aquest divendres fins a la comissió de cultura de les Corts, on els vots de la majoria parlamentària de les forces del Botànic ha tirat avant la proposta, que es materialitzarà el pròxim Nou d’Octubre. Tots els grups de l’oposició, el PP, Ciutadans i Vox, han votat en contra d’aquesta proposta. 

Des de Compromís, el diputat Jesús Pla, defenia el reconeixement al gran recuperador de rondalles valencianes “per la seua aportació lingüística i literaria”.

Fullana i Sanchis Guarner, les alternatives proposades

Els populars advocaven per un reconeixement compartit amb el pare Fullana, reconegut per les seues tesis secessionistes, atés que va ser el “percusor de l’estima i de l’estudi de la llengua valenciana”, com expressava el diputat d’aquesta formació, Luis Martínez. 

Des de Ciutadans destaquen que, per mèrits, en té més Sanchis Guarner. “Si ens donen a triar una persona que meresca eixe guardó [en referència a l’alta distinció de la Generalitat] és Manuel Sanchis Guarner”, indicava el diputat de la formació taronja Fernando Llopis. 

Una altra de les formacions que s’ha oposat a aquest reconeixement és Vox. “Enric Valor és una icona creada per a aquesta invasió pancatalanista”, considerava la diputada María de los Llanos Massó.

També et pot interessar

stats