Mutxamel lleva el nom d’Enric Valor a una avinguda i dedica al filòleg el vial d’eixida de l’autovia

El PP, Ciutadans i Vox aproven el canvi de denominació

Avinguda de Mutxamel actualment dedicada a Enric Valor i que l'ajuntament vol denominar d'Espanya
Avinguda de Mutxamel, fins ara dedicada a Enric Valor, i que ara es denominarà d'Espanya

L’escriptor Enric Valor ja no té un carrer dins del nucli urbà de Mutxamel, sinó un vial, de vora un quilòmetre, que connecta la localitat amb l’autovia. La via fins ara dedicada al lingüista de Castalla es denominarà avinguda d’Espanya. Així ho ha aprovat aquest dijous el govern de coalició del PP i Ciutadans amb el suport de Vox. 

L’alcalde, Sebastián Cañadas, ha destacat durant la seua intervenció en el ple, que no s’ha eliminat el carrer dedicat al filòleg i recuperador de les rondalles, sinó que s’ha canviat d’ubicació i ara durà el seu nom un altre espai de la població, el vial d’eixida de l’autovia, i ha assegurat que, durant els últims dies hi ha hagut una campanya “tremenda” contra l’equip de govern. 

El regidor Miguel da Silva, de Vox, ha afirmat no entendre que Mutxamel no haguera dedicat fins ara cap avinguda al nom del país, com tampoc no comprén el “revol de la proposta, ni a escala municipal, ni autonòmica, ni nacional, quan hi ha problemes més greus” a la localitat. 

Per la seua banda, el regidor Antonio Sola, de Ciutadans, una altra de les formacions que ha donat supor a la proposta dels populars, ha recriminat als anteriors governs socialistes que “no feren res” per difondre entre la ciutadania l’avinguda d'Enric Valor i, en canvi, ara s’oposen al canvi d’ubicació del carrer dedicat a Enric Valor. “Aquesta avinguda no es coneixia entre el veïnat, ni estava als plànols, ni als llistats de carrers, allà només constava ‘prolongació de l’avinguda de València’ o ‘avinguda de València’”, ha destacat Sola. 

Mutxamel no té al llistat de carrers cap carrer, avinguda o plaça dedicada a la nació de la qual formem part Rafael García - Regidor de Cultura i Educació

El regidor d’Educació, Cultura i Ús del Valencià, el popular Rafael García, que ha defensat la proposta al ple, ha argumentat per a justificar el canvi d’ubicació del carrer d’Enric Valor que fins ara “Mutxamel no té al llistat de carrers, cap carrer, avinguda o plaça dedicada a la nació de la qual formem part”, quan “és comú en tots els pobles del país o de l’entorn” que tinguen alguna via pública dedicada a Espanya.

Garcia també ha argumentat per a fonamentar el canvi de l’espai dedicat a Enric Valor la ubicació de la que serà l’avinguda d’Espanya. “Estarà a la confluència de la gran via de València i el passeig de la Constitució, i en el sector dels carrers dedicats als alcaldes de Mutxamel de la democràcia, del 1979 al 1999”. 

“Ens pareix oportú que aquesta avinguda -la fins ara dedicada a Enric Valor- siga l’avinguda d’Espanya, perquè Espanya és una de les nacions més antigues del món, que representa una democràcia consolidada”. 

El que està fet, deixem-ho estar. Deixen el nom d’Enric Valor i posen el d’Espanya on els done la gana Loreto Martínez - Portaveu socialista

Des del Partit Socialista, la regidora Loreto Martínez ha assenyalat que el seu grup “no té res en contra que un carrer del municipi porte el nom d’Espanya”, però lamenten que l’equip de govern vulga implantar aquesta denominació a costa de llevar-li-la al carrer dedicat a Enric Valor. “El que està fet, deixem-ho estar. Deixen el nom d’Enric Valor i posen el d’Espanya on els done la gana”, els instava la regidora socialista. 

Des de Compromís, un dels partits que s'ha oposat al canvi en el llistat de carrers, el seu portaveu, Lluís Miquel Pastor, ha assegurat que el seu partit “no té cap problema que un carrer de Mutxamel es diga d’Espanya o de França, sinó que aquest canvi es faça de manera unilateral, per part del govern, i amb nocturnitat i tradïdoria, perquè suposa un menyspreu cap a una quantitat important del veïnat de Mutxamel”. 

El regidor de Podem, Borja Iborra, que també s’ha oposat a la proposta de modificació del carrer que fins ara tenia Enric Valor, ha afirmat que la decisió atemptava contra la “identitat d’Enric Valor” i s’ha preguntat si el premi literari que convoca la Diputació d’Alacant, i de la qual és diputat l’alcalde de Mutxamel, també demanarà un canvi de la denominació del guardó que atorga la institució provincial. 

També et pot interessar

stats