Mutxamel decideix hui si retira el carrer a Enric Valor enmig d’una escalada de crítiques

El ministre de Cultura qualifica la proposta d'"atac absolutament incomprensible" i la localitat natal de l’escriptor demana "respecte" a la memòria del lingüista 

L'escriptor i lingüista Enric Valor, en una imatge d'arxiu
L'escriptor i lingüista Enric Valor, en una imatge d'arxiu / Arxiu RTVV

L’Ajuntament de Mutxamel debat aquest migdia la proposta de l’equip de govern, del PP i Ciutadans, amb el presumible suport d’un regidor de Vox, de retirar el nom a l’avinguda d'Enric Valor, que volen que passe a denominar-se avinguda d’Espanya. Ara per ara és una incògnita la decisió final del govern municipal, però amb la polèmica generada, l’alcalde ha anunciat en alguns mitjans la voluntat de seguir avant amb la seua proposta i dedicar-li un altre carrer de la població a l’escriptor valencià. 

Mestrestant, l’escalada de reaccions a la proposta del govern de Mutxamel no cessa. Fins i tot el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha qualificat la proposta d'"atac absolutament incomprensible" i "error gravíssim". 

Per al ministre, els plans de l’Ajuntament de Mutxamel per a denominar avinguda d’Espanya la via actualment dedicada a Enric Valor "demostra també el que signifiquen eixes aliances del PP amb Vox". Rodríguez Uribes, de visita oficial aquest dimecres i dijous per la Comunitat Valenciana, precisament feia aquestes declaracions a pocs quilòmetres de la localitat de la polèmica, quan visitava Alacant aquest dimecres.  

Uribes ha assenyalat que el canvi de denominació "no es pot fer, per raons de memòria històrica, i també culturals i d'identitat". "Estem parlant d'una persona que va divulgar la llengua valenciana", va declarar el ministre. Per això va afegir que "segurament hi ha carrers nous que es poden denominar 'd'Espanya' i hi estaríem tots d'acord", ha recalcat.

Enric Valor és una insigne figura de la llengua i la literatura valencianes i, per extensió, espanyoles, que també va enriquir amb la seua obra Ajuntament de Castalla - Poble natal de l'escriptor

El rebuig a la proposta també es feia sentir a la localitat natal del lingüista valencià. L’Ajuntament de Castalla ha demanat “respecte” a la memòria de Valor i considera “desencertada” la decisió del consistori de Mutxamel. En aquest sentit recordava que Enric Valor “és una insigne figura de la llengua i la literatura valencianes i, per extensió, espanyoles que també va enriquir amb la seua obra”. 

L’ajuntament castellut recorda el “paper cabdal en la vertebració cultural, literària i lingüística del territori” i que “va treballar en la normalització de la gramàtica”, aquest fets van contribuir, segons destaca l’Ajuntament de Castalla, que aquest “treball cívic” el reconegueren “multitud de poblacions”.

També et pot interessar

stats