Puig demana recular en el canvi de nom de l’avinguda Enric Valor de Mutxamel “per la dignitat de tots”

“Si alguns dels que ho proposen saberen qui és Enric Valor, tindrien vergonya del que han fet”, afirma el president de la Generalitat

Avinguda de Mutxamel actualment dedicada a Enric Valor i que l'ajuntament vol denominar d'Espanya
Avinguda de Mutxamel actualment dedicada a Enric Valor i que l'Ajuntament vol denominar d'Espanya

La decisió de retirar el nom de l’avinguda d’Enric Valor de Mutxamel (Alacantí), que planeja l’equip de govern d’aquesta localitat amb el suport d’un regidor de Vox, “ha de revertir-se per la dignitat de tots”. Així ho veu el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui troba “lamentable” l’actitud de “falta de noblesa, honradesa, honestedat i decència” cap a l’escriptor valencià si finalment canvien el nom d’aquesta via pel d’avinguda d’Espanya. 

El cap del Consell ha emmarcat la decisió de l’Ajuntament de Mutxamel, que s’abordarà en el pròxim ple municipal, “dins del paradigma de confrontació i odi que torna a passejar pels nostres carrers”.

Per a Puig és “lamentable” que l’equip de govern, del PP, vulga fer aquest canvi de nom. “Si alguns dels qui ho han fet saberen qui és Enric Valor, en tindrien vergonya”, ha sentenciat després de visitar les obres de la facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I de Castelló. 

El president de la Generalitat ha encalçat la figura d’Enric Valor i, en aquest sentit, ha recordat que va ser un escriptor “que va treballar per la nostra cultura, l’ensenyament, la llengua… Va ser una persona decent, noble i honrada que mereix tindre un carrer en tots els pobles del País València, però sobretot en les comarques septentrionals que tant es va estimar i representar dignament”. 

Al seu compte de Twitter Ximo Puig ha anat més enllà i ha afegit que renunciar a Enric Valor “és com renunciar a Miguel Hernández, Azorín o Paca Aguirre: incultura”. 

La del president de la Generalitat no ha sigut l'única opinió contrària a la retirada del nom de l’avinguda dedicada al mestre de les rondalles a Mutxamel. En internet ha sorgit un moviment, a través de la plataforma Change.org, per a recollir signatures i frenar així el canvi de nom d’aquest carrer. 

Alta Distinció de la Generalitat per a l'escriptor

A causa de la polèmica generada per la intenció de l’Ajuntament de Mutxamel, el grup parlamentari de Compromís ha anunciat que demanarà al cap del Consell la concessió de l’Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum per a Enric Valor. Una petició que el síndic Fran Ferri ha justificat amb la compromesa defensa de la llengua durant el franquisme. 

En la mateixa línia, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha afirmat que "lluny d'esborrar el llegat d'Enric Valor, l'hem de posar en valor". Mentre que Carles Mulet, portaveu de Compromís al Senat, ha expressat aquest dimecres que “l’extrema dreta valenciana ha decidit canviar un nom a un carrer que li havien dedicat a Enric Valor a Mutxamel. Els botiflers podran esborrar el nom d'un carrer, però no podran esborrar la figura, ni la llengua ni el treball de Valor".

A més, institucions com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, han mostrat a través de Twitter el seu malestar pels plans del govern de Mutxamel. “No pareix el millor exemple de tolerància i respecte per un dels grans homenots de la nostra llengua”, afegia. 

També des d’Acció Cultural, des de la delegació d’Alacant, han mostrat el seu “enèrgic rebuig” a la retirada, per part de l’Ajuntament de Mutxamel, de l’avinguda dedicada a l’escriptor de Castalla. Aquesta entitat cultural va destacar que Valor “és un exemple de compromís amb la nostra llengua i la nostra cultura”. 

També et pot interessar

stats