Miguel Ángel Rodríguez (Creu Roja): “S’ha d’invertir en emergències i fer un treball de col·laboració per a estar-ne preparats"

El coordinador a la Comunitat Valenciana nega que hi haja un repunt de pasteres i afirma que els usuaris que demanen ajuda a l'entitat presenten necessitats cada vegada més diverses

Miguel Ángel Rodríguez, coordinador autonòmic de la Creu Roja a la Comunitat Valenciana
Miguel Ángel Rodríguez, coordinador de la Creu Roja a la Comunitat Valenciana, durant la seua intervenció en À Punt / À Punt NTC

L’arribada de pasteres a la costa valenciana es manté estabilitzada, sense increments. En canvi, el que sí que han augmentat són les atencions als usuaris que acudixen a demanar ajuda a entitats com la Creu Roja i, a més, ho fan amb situacions i necessitats cada vegada més diverses. És la radiografia de les necessitats socials que atén la Creu Roja, segons ha manifestat el coordinador d’esta entitat a la Comunitat Valenciana, Miguel Ángel Rodríguez, qui ha estat este dimecres en Les notícies del matí. Rodríguez també ha parlat, entre altres aspectes, de la forma de preparar-se per a gestionar les emergències. “S’ha d’invertir en emergències i fer un treball de col·laboració que permeta estar-ne preparats, perquè si no, quan venen, sempre anem a remolc”, ha remarcat el responsable de la Creu Roja durant la seua intervenció en À Punt.

Una vegada superat el pic d’atencions que va comportar la dana, especialment durant les setmanes posteriors a la catàstrofe, les atencions habituals que oferix la Creu Roja són cada vegada més diverses. Més enllà de les necessitats bàsiques, com pot ser l’ajuda per a l’alimentació, en esta ONG han detectat un increment d'usuaris que requerixen, per exemple, ajuda en l’àmbit escolar, orientació per a trobar faena o ajuda per al transport, com ha enumerat Rodríguez durant la seua intervenció.

“Cada vegada hi ha més persones que s’apropen a les nostres seus, especialment pel que fa a la intervenció social, i a més eixes vulnerabilitats tenen major diversitat, són qüestions integrals. En eixe sentit sí que hem notat una certa pujada”, exposava el coordinador d’esta entitat internacional al nostre territori.

Pel que fa a la població migrant, Miguel Ángel Rodríguez, ha negat que hi haja un repunt de pasteres que arriben a les nostres costes, que fan terra, sobretot, a la província d’Alacant: “Hi ha una situació d’estabilitat, els números es mantenen constants, a diferència d’altres punts d’Espanya on sí que hi ha major afluència”, aclaria sense aportar xifres concretes.

Es tracta d’una visió de primera mà, ja que equips de la Creu Roja atenen els que arriben als ports de la província d’Alacant i són els primers amb qui es troben els migrants en fer terra. El personal d’esta entitat és qui els oferix una primera acollida, amb una atenció sanitària primerenca i orientació, per a posteriorment incorporar el sistema d’atenció i acollida nacional.

La Creu Roja tancava el 2024 amb un repunt de les atencions a causa, en gran manera, de la dana. Nomésen els primers dies posteriors a la catàstrofe, esta entitat va atendre més de 3.600 persones en els onze albergs habilitats en la zona zero. Després, més de 26.000 famílies han rebut una targeta per a accedir a aliments. A este suport cal afegir les ajudes als negocis o la rehabilitació de vivendes, a banda de l’ajuda psicològica tasques en les quals també continua col·laborant la Creu Roja.

També et pot interessar

stats