Manuel Torán: "Amb les últimes pluges tenim garantida la campanya turística d'estiu"
El director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer explica la bona situació dels embasaments gràcies a les últimes pluges, que han donat un gran descans de les sequeres
És possible que la majoria dels valencians i valencianes estiguen farts de tanta pluja, però els embassaments de la Comunitat Valenciana han rebut les precipitacions d'aquestes setmanes amb els braços oberts.
Manuel Torán, director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, ha parlat amb À Punt NTC per a explicar quina és la situació dels embassaments i per què hem d'estar contents per les pluges, encara que no puguem estendre la roba.
Quina és la situació actual dels embasaments de la Comunitat Valenciana?
Els embasaments s'han omplit considerablement per les pluges i ara mateix tenim una situació molt bona, francament. En els últims catorze dies s'han arreplegat al voltant de 140 hm³ i una mitjana en tots els embassaments d'1 hm³, la qual cosa és moltíssim. És quasi un 10% de la quantitat que tenim emmagatzemada en tots els embassaments de la confederació.
Açò ens ha permés garantir la campanya turística d'estiu d'enguany i tindre previsió per a una gran part de l'any que ve. Sols falta que ploga un poc en Alarcón i en Contreras i tindríem una situació ideal per a començar a pensar a oblidar-nos de la sequera.
Quins són els embassaments que més aigua han acumulat?
El del Túria i el del Millars. Al Millars tenim el Maria Cristina, que té capacitat per a assumir noves entrades d'aigua. I al Túria tenim Loriguilla, que mitjançant una molt bona actuació dels tècnics de la pressa ha passat d'acumular 20 hm³ a 40 hm³. Així que estem molt contents perquè tenim 20 hm³ de més en la zona del Túria.
El nivell del pantà de Guadalest ha crescut al 50% i ha passat d'una situació de sequera a tindre el volum màxim
Després, en les comarques del sud, Beniarrés ha acumulat molta aigua. A Guadalest estem seguint-lo permanentment i ha crescut un 50%: ha passat d'una situació de sequera a tindre el volum màxim. Podria haver de desembassar-se, però dependrà de les pluges d'aquest dissabte.
Quina és la previsió de la crescuda dels embassaments per a aquesta setmana?
Cal matisar primer que l'aigua que hem tingut a la Comunitat Valenciana ha entrat molt a poc a poc i dosificada. Per tant, la situació és molt simple i en els embassaments on soltarem estem donant entrades per eixides. És a dir, el mateix que porta el riu és el que estem soltant.
Des de sempre, açò li ho comuniquem al 112 i n'és sabedor, així com els ajuntaments. L'episodi de precipitacions s'està comportant d'una manera molt natural i no ha tingut grans alteracions en què hi haja hagut inundacions sobtades.
Per la proximitat que té la línia fèrria, podria suposar el pantà de Bellús algun perill?
No, encara té molt de marge. Estem en una situació bona i no creiem que arribe a la línia fèrria. De totes maneres, nosaltres estem en contacte directe amb Adif per si poguera passar. Cal tindre en compte que actuem segons les previsions actuals, però aquestes poden canviar en poc de temps.
Quins embassaments són clau per a fixar-nos-hi i vore com evoluciona la situació?
Guadalest i Arenós. Arenós està soltant aigua perquè tenim previsió d'una part de gel, nevades i pluja en la zona alta i estem desembassant de manera preventiva. A València cal fixar-se en el de Benaixeve, que també està soltant aigua, i en el de Loriguilla, que acumula el que solta Benaixeve.
Per tant, les pluges han fet que els embassaments estiguen en una situació molt bona, una gran notícia tant per a la confederació com per als nostres usuaris, Iberdrola, els regants o l'abastiment urbà.