La majoria dels delictes d’odi estan relacionats amb el racisme i la xenofòbia
Malgrat que no són els més nombrosos, els delictes d’homofòbia són els més violents físicament
La major part dels delictes d’odi estan relacionats amb el racisme i la xenofòbia, concretament 58 dels 151 registrats, el doble que els 24 casos que s’han registrat per ideologia com per discriminació per sexe/gènere. A més, 20 delictes han sigut per orientació sexual o identitat de gènere.
Els delictes d’odi van passar de 144 el 2019 a 151 l'any passat a la Comunitat Valenciana, un augment significatiu, més encara si es té en compte que a la resta de l'estat espanyol hi va haver una disminució de vora el 18%.
La causa d'aquest augment, segons la Fiscalia, no és que hi haja més casos, sinó que són més els que denuncien per la major conscienciació, que encara no és suficient. Es calcula que només es formalitza com a denúncia entre el 3% i el 10% dels casos.
Alfredo Garrido, comissari principal de la Prefectura Superior de Policia, explica que, quan existeix una infradenúncia, com ocorre actualment amb els delictes d’odi, cal fer un esforç per a posar-la de relleu i combatre-la.
Una de les formes de lluitar contra els delictes d’odi és formar tots els agents i col·lectius vulnerables, amb jornades com les que aquest dimecres ha organitzat la Policia Nacional. De fet, els tres pilars d’aquesta lluita són: perseguir aquests delictes, formar els i les professionals que els combaten i aconseguir que les víctimes se senten segures a l'hora de denunciar.
Uns dels casos més recents de delicte d’odi que s’ha viscut al País Valencià és el dels comentaris xenòfobs contra una candidata a fallera major, que investiga la Fiscalia d'Odi, però no és l'únic. La fiscal delegada de Delictes d’Odi de la Comunitat Valenciana explica que també es donen molts casos de xenofòbia. Insultar una persona migrant i amanaçar-la de mort si no se’n torna al seu país, és un delicte d’amenaça, però també un delicte d’odi, puntualitza Gisbert.
Pel que fa a les agressions homòfobes, que han augmentat un 64% durant els últims cinc anys, Gisbert explica que no són les més nombroses, però si les més perilloses, ja que són els casos més violents físcament que s’han trobat fins ara.