L'ocupació de llits per bronquiolitis baixa a la Comunitat Valenciana: un 61% en planta i un 75% a les UCI
El departament que dirigeix Miguel Mínguez recalca que "en cap moment hi ha hagut cap col·lapse" del sistema hospitalari
L'ocupació de llits de pediatria per bronquiolitis ha baixat a la Comunitat Valenciana després del cap de setmana. Segons ha confirmat la Conselleria de Sanitat Universal, aquest dimarts hi ha un 61% dels llits en planta ocupats per pacients afectats per aquesta infecció respiratòria i un 75% de les UCI pediàtriques, mentre que el passat divendres eren un 63% i un 79%, respectivament.
En el departament que dirigeix Miguel Mínguez recalquen que "en cap moment hi ha hagut cap col·lapse" del sistema hospitalari per aquesta onada de bronquiolitis i que cada departament de salut disposa de plans de contingència per a poder augmentar els llits, tant en planta com a l'UCI, si fora necessari. Per això, subratllen que la situació "no és preocupant". Una afirmació en línia amb les declaracions de la subdirectora d'Epidemiologia, Herme Vanaclocha, d'aquest dilluns a Les notícies del Matí d'À Punt, on va admetre "certa saturació" a les consultes de pediatria pel repunt del virus sincític, però va assegurar que el sistema està "preparat" per a fer-li front.
Aquesta baixada de les hospitalitzacions és una bona notícia, però no és prou per a confirmar una tendència a la baixa. Per tant, caldrà esperar les següents actualitzacions de dades de Sanitat per saber si l'epidèmia ja ha arribat al pic i comença a remetre o si només ha sigut una baixada puntual, ja que Vanaclocha va indicar que encara no saben quan arribarà el pic de l'epidèmia.
Dades sindicals
El sindicat UGT concreta que, segons dades actualitzades a les 14:00 hores d’aquest dimarts, dels sis llits d'UCI pediàtriques de l'Hospital Clínic de València, només en queda un lliure i els altres cinc estan ocupats per pacients amb bronquiolitis, situació que es repeteix a l'Hospital General d'Alacant. A més, dels setze llits de crítics de l'Hospital La Fe n’hi ha dotze ocupats i la meitat són per malalts amb aquesta afecció respiratòria.
D’altra banda, CCOO assenyala que, segons les seues últimes dades, dos terços dels pacients ingressats al Consorci Hospital General de València hi estan per bronquiolitis, i en la unitat de cures intermèdies pediàtriques —no hi ha UCI pediàtrica— dilluns quedaven alguns llits lliures. Així mateix, a l'Hospital General d'Elx hi havia cinc pacients en observació d'urgències de pediatria, cap amb bronquiolitis i cap pendent de pujar a planta.
El CSIF assenyala que s'està registrant "un increment de bronquiolitis i de les infeccions respiratòries" i adverteixen que aquesta pujada anirà a més. En aquest sentit, lamenten que la situació s'estiga donant sense haver completat totes les places estructurals anunciades.
Un patogen comú amb més impacte en menors
El VRS és un patogen comú que sol aparéixer a la fi de la tardor i sol provocar símptomes pareguts als d'un refredat, com ara tos, mucositat o febra, segons han explicat la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i la Societat Espanyola de Pneumologia Pediàtrica (SENP).
No obstant això, especialment en les criatures menors d'un any sol causar un major impacte, i fer que aquests símptomes, que solen durar de cinc a set dies, s'agreugen i derivar en bronquiolitis i complicar-se en alguns casos amb una pneumònia.
De fet, es calcula que un 2% de les criatures menors d'un any que el presenten han d'ingressar a l'hospital. Els menors de sis mesos, i sobretot de tres mesos, tenen un risc més elevat de tindre un quadre greu i ingressar a la unitat de vigilància intensiva (UCI).