Herme Vanaclocha, sobre l'onada de bronquiolitis: "No sabem quan arribarà el pic"
La subdirectora d'Epidemiologia reconeix que hi ha "certa saturació" a les consultes de pediatria pel repunt del virus sincític, però assegura que el sistema està "preparat" per a fer-li front
L'epidèmia de bronquiolitis d'enguany, amb un repunt dels casos de vora el 40%, tensa el sistema sanitari i encara no toca sostre a la Comunitat Valenciana. Un episodi excepcional, perquè s'ha avançat més que mai sense que se sàpia exactament per què, que manté el personal especialitzat en salut pública en una situació d'incertesa en la qual ningú s'atreveix a fer prediccions. Entrevistada aquest dilluns en Les notícies del matí, la subdirectora d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal, Herme Vanaclocha, s'ha sumat a aquestes veus i augura, des de la cautela, que aquesta setmana la corba de contagis encara seguirà en ascens, repetint la tendència de les anteriors, abans d'entrar en una fase d'estabilització. "No sabem quan arribarà el pic. Creiem que continuarà almenys dues o tres setmanes més", ha exposat.
Tots els anys tenim epidèmia de bronquiolitis com de tots els virus respiratoris. L'única diferència respecte d'altres anys és que enguany s'ha avançat
Tot i això, l'experta ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador des dels micròfons d'À Punt a la ciutadania i ha deixat clar que les dades d'aquesta campanya no es poden comparar amb les de 2020 i 2021 perquè amb la pandèmia de la Covid-19 i les mesures sanitàries de protecció es va reduir molt la circulació de malalties respiratòries. Segons ha explicat, cada any hi ha epidèmies del virus sincític (VRS) —responsable dels casos de bronquiolitis que afecten sobretot nadons i la població menuda—, i d'altres com ara la grip. "L'única diferència respecte d'altres anys és que s'han avançat, no sabem per què", ha remarcat Vanaclocha, que parla d'una etapa de "certa normalitat" en l'ecosistema víric de la tardor. Això, ha dit, obri una nova fase de convivència per al VRS, el SARS-CoV-2 o la influença, causant de la grip. "Hem de veure com s'enfronten entre ells", ha aclarit.
La subdirectora d'Epidemiologia ha garantit que els hospitals valencians estan preparats per al repunt de bronquiolitis que estem vivint gràcies als plans de contingència elaborats per la pandèmia, que s'han posat en marxa preventivament. Sí que ha admés que ara per ara hi ha "certa saturació" especialment a les consultes de pediatria, una cosa que veu "inevitable" a causa dels colls de botella que habitualment es generen a la tardor per les epidèmies d'infeccions respiratòries agudes.
Quan hem d'anar al metge?
En una situació marcada per l'explosió de casos de bronquiolitis, grips i refredats, Vanaclocha recorda que no cal prendre mesures extraordinàries més enllà de vigilar la simptomatologia d'aquests virus respiratoris: tos, mucositat, febra... Si se'n detecten, aconsella posar-se una mascareta "no per a protegir-se u mateix, sinó l'entorn". Especialment, ha remarcat, si hi ha persones vulnerables com ara menuts i gent gran. També aconsella ventilar les habitacions i consultar amb el metge en cas que la febra dure més de 48 hores o el pacient tinga una patologia de base que el convertisca en població de risc. Igualment, si es tracta d'un nadó de menys d'un any de vida. Ha animat també la ciutadania a fer ús dels tests d'autodiagnòstic per a descartar si han contret la Covid-19. Amb aquestes mesures, ha subratllat, la situació "canviaria prou".
D'altra banda, l'epidemiòloga ha assenyalat que el coronavirus i la pandèmia han ensenyat molt al personal sanitari i ara tenen més mitjans, com el monitoratge de les malalties respiratòries, i més experiència. Ha lamentat, però, que no s'haja generalitzat a Espanya l'aprenentatge sobre la necessitat de dur mascareta quan tenim símptomes "com a respecte als altres", cosa que sí que ocorre als països d'Àsia.
Hi ha gent de més de 60 anys que continua sense vacunar-se de grip, una cosa inexplicable des del punt de vista sanitari
La importància de vacunar-se
Finalment, l'experta ha aprofitat per a fer una crida general a la societat perquè es vacunen contra la grip i de la Covid-19, especialment si són població diana, perquè es tracta d'una acció important que marca la diferència perquè aquestes dues malalties no siguen greus. "No ho estem fent bé", ha remarcat Vanaclocha, que ha recordat que cada any a Espanya es registra un miler de casos greus de grip i moren pacients. "Hi ha gent de més de 60 anys que continua sense vacunar-se de grip, una cosa inexplicable des del punt de vista sanitari", ha lamentat. En el mateix sentit, s'ha mostrat preocupada perquè la societat "haja perdut la por" al coronavirus i no estan acudint a posar-se les injeccions de record, per a la qual cosa ha insistit que cal demanar cita als centres de salut.