L'Hospital General de València incorpora una nova tècnica de radioteràpia corporal

La irradiació cutània total amb electrons és un dels tractaments utilitzats en radioteràpia en el qual s'irradia la pell del cos complet de cada pacient amb una dosi uniforme

servicio de Oncología Radioterápica
Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital General de València / GVA

El servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital General de València ha inclòs en la cartera de servei el tractament amb irradiació superficial corporal total amb electrons, una tècnica que per primera vegada s'incorpora en la xarxa pública de la Comunitat Valenciana.

La irradiació cutània total amb electrons és un dels tractaments utilitzats en radioteràpia en el qual s'irradia la pell del cos complet de cada pacient amb una dosi uniforme, informa la Generalitat.

Amb aquesta tècnica es poden tractar patologies com la micosi fungoide, que és una malaltia per les quals els limfòcits, un tipus de glòbuls blancs, esdevenen malignes (cancerosos) i afecten la pell.

La cap del servei d'Oncologia Radioteràpica, Carmen García, explica que aquests pacients presenten alteracions relacionades amb la proliferació de limfòcits T, en les quals predominen les manifestacions cutànies i que, en evolucionar, apareix afectació extracutània en ganglis limfàtics, melsa, fetge, pulmó i medul·la òssia.

En la fase cutània de la malaltia, el tractament s'estableix sobre la base de teràpies que incidisquen sobre la pell. L'objectiu fonamental d'aquest tractament és "aconseguir la irradiació molt precisa i homogènia de la superfície de la pell de tot el cos", assenyala García.

Es basa en la utilització d'electrons de baixa energia per a irradiar només la superfície sense que penetre en profunditat, i d'aquesta manera, aconseguim una dosi màxima en pell i s'evita la irradiació dels altres òrgans Carmen García - Cap servei d'Oncologia Radioteràpica

"Es basa en la utilització d'electrons de baixa energia per a irradiar només la superfície, sense que penetre en profunditat: d'aquesta manera, aconseguim una dosi màxima en pell i evitem la irradiació dels altres òrgans", precisa. Així es disminueix la probabilitat d'aparició d'efectes secundaris i es manté l'efectivitat de la teràpia, afig l'especialista.

La tècnica està indicada amb caràcter curatiu en els estadis més inicials de la malaltia i també es prescriu com a tractament pal·liatiu en els estadis més avançats.

Segons Amparo González Sanchis, facultativa especialista del servei, els resultats publicats han sigut bons, amb toxicitat sistèmica mínima i en els estadis inicials (T1-T2) evita la necessitat de tractament de manteniment, com ocorre amb les altres teràpies.

Encara que la principal indicació és per a la micosi fungoide, que a Espanya afecta una mitjana anual de 0,4 i 0,6 per cada 100.000 habitants, també s'utilitza per al tractament de sarcomes de Kaposi extensos o alguns limfomes cutanis de cèl·lules B.

També et pot interessar

stats