Desenvolupen un mètode per a diagnosticar futurs càncers en menys de tres hores

Es podria emprar en un futur pròxim, amb un cost inferior als cinquanta euros per mostra

Una jove investigadora mira per un microscopi
Una jove investigadora mira per un microscopi

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han desenvolupat una nova eina que permet diagnosticar càncers. El mètode utilitza un tipus de molècula anomenada ARNt com a biomarcadors de la malaltia i es podria emprar en un futur pròxim en menys de tres hores i amb un cost inferior als cinquanta euros per mostra.

Els científics expliquen en la revista Nature Biotechnology com han aconseguit, per primera vegada, mesurar l'abundància i les modificacions d’ARNt d'una forma senzilla i barata, amb aplicacions prometedores per a diagnosticar i pronosticar malalties. A més, no és una prova invasiva i té alta sensibilitat i especificitat.

Aquest procediment ha sigut desenvolupat pel grup d'investigació d'Eva Novoa amb finançament de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Segons ha explicat Novoa, quan les molècules d'ARNt es modifiquen incorrectament, produeixen proteïnes defectuoses o incompletes, la qual cosa s'associa a diverses malalties humanes, incloses les neurodegeneratives, les metabòliques i el càncer.

"Contenen molta informació, amb enorme potencial per al diagnòstic i el pronòstic de malalties. Fins ara no s'han explotat a causa de la falta de mètodes que puguen capturar aquesta informació de manera quantitativa i rendible", segons la investigadora, que posa com a exemple que alguns tipus de càncer són difícils de diagnosticar perquè els seus símptomes no són específics i poden confondre's amb altres afeccions.

"Ser capaç d'aïllar molècules d’ARNt de mostres de sang i quantificar les seues modificacions pot ajudar a diagnosticar càncers sense utilitzar proves d'imatge o biòpsies invasives. A més, el tipus de modificacions pot canviar segons l'estat de la malaltia, proporcionant valuosa informació", ha afegit Novoa. Els mètodes actuals tenen més limitacions per a diagnosticar, perquè no poden detectar les modificacions o no són capaces d'identificar en quin punt de la molècula d’ARNt estan.

Més ràpid, barat i requereix una maquinària més menuda

"Abans depeníem de dos mètodes separats que són menys informatius, tardarien setmanes i costarien milers d'euros per a obtindre resultats. En un futur pròxim, serà en poques hores", ha assegurat la investigadora Morghan Lucas. Un altre avantatge és que les màquines de seqüenciació són xicotetes, lleugeres i poden funcionar amb un portàtil o una bateria externa, la qual cosa les fa fàcils de transportar i permet usar-les en el camp o en la clínica.

Si bé encara existeixen algunes limitacions en el nou mètode, utilitzar-lo en paral·lel amb altres procediments permetrà, en el futur, identificar quins canvis en els ARNt estan associats amb una determinada malaltia. "El nostre objectiu és continuar desenvolupant aquesta tecnologia i combinar-la amb eines d'intel·ligència artificial per a determinar la malignitat d'una mostra biològica", conclou Novoa.

També et pot interessar

stats