L’Audiència de València acorda el calendari del judici pels setze contractes 'zombis' d’Imelsa

La complexitat del cas fa pensar que hi haurà més de vint sessions, que és probable que comencen a final d’any o principis del que ve

L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, en una compareixença a les Corts, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, en una compareixença a les Corts, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La secció segona de l'Audiència de València celebra aquest dilluns una vista per a establir la data del juí pels coneguts com a contractes zombis d'Imelsa, l’antiga empresa pública de la Diputació de València. La complexitat del cas, unida a la gran quantitat de processats, perits i testimonis que hauran de passar pel jutjat per a explicar la seua versió, fa pensar que el juí s’allargarà fins a les 23 sessions.

La part dels contractes zombis és la peça del cas Taula que manté 27 persones acusades, entre elles, l'expresident de la Diputació de València, el popular Alfonso Rus; l'exsecretari autonòmic d'Educació, Màximo Caturla, també del PP, i l'exregidor socialista i exsubdelegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Rafael Rubio. També està acusat en aquest cas Marcos Benavent, exgerent de l'empresa pública Imelsa, que va ser qui va destapar el cas.

La Fiscalia Anticorrupció demana per als processats penes que van fins als 12 anys de presó per delictes com ara pertinença a organització criminal, malversació de fons, prevaricació i falsedat.

Així, aquest dilluns estan convocades totes les parts en l'Audiència de València. Tot fa pensar que serà a finals d'any o principis de l'any que ve quan arrancaran les més de vint sessions que està previst que tinga aquest procés.

Cobraven sous sense deixar-se veure's pel treball

En aquesta peça del cas Taula es jutgen els 16 suposats contractes zombis en empreses públiques com Ciegsa o Imelsa. Eren contractes laborals a persones que cobraven un sou sense, suposadament, anar a treballar. Segons la Fiscalia Anticorrupció, els processats van crear una trama suposadament corrupta per a acontentar políticament determinades voluntats.

Per exemple en el cas de l'empresa Imelsa, alguns d'aquests contractes van recaure en un exfutbolista de l'Olímpic de Xàtiva, club de futbol que presidia Alfonso Rus, una mestressa de casa de Xàtiva sense faena o un altre amic de Rus.

Dotze anys de presó per a Rus i Caturla

Per a l'expresident de la Diputació de València demanen dotze anys de presó, la mateixa pena que per al que va ser el seu cap de gabinet, Emilio Llopis, i per a l'exsecretari autonòmic d’Educació Máximo Caturla. Al 'ionqui dels diners' se li té en compte el penediment i li demanen nou anys, mentre que per a Rafael Rubio en demanen sis.

 

També et pot interessar

stats