Anticorrupció demana 12 anys de presó per a Rus i 6 per a Rubio pels 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa

La jutgessa ha ordenat obrir juí oral contra 26 persones per la presumpta contractació de falsos assessors a les empreses públiques

L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El jutjat d'instrucció 18 de València ha decretat l'obertura de judici oral contra les 26 persones acusades de les contractacions irregulars a les empreses públiques Imelsa (Diputació de València) i Ciegsa (Generalitat). La causa, popularment coneguda com la dels zombis –treballadors que cobraven de les empreses sense treballar-hi–, forma part de les peces separades B i F del cas Taula.

Entre les persones que seuran a la banqueta dels acusats hi ha l'expresident de la Diputació de València i del PP de la província, Alfons Rus; el seu cap de gabinet a la corporació provincial, Emilio Llopis; l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent; l'exsecretari autonòmic d'Educació i responsable de Ciegsa, Màxim Caturla, i els exdiputats provincials Salvador Enguix (PP) i Rafael Rubio (PSPV-PSOE).

12 anys de presó per a Rus, per liderar una organització criminal

La Fiscalia Anticorrupció demana dotze anys de presó per als principals encausats en la trama, Rus, Llopis i Caturla, que rebaixa a nou en el cas de Benavent, en aplicació de l'atenuant de confessió. Acusa els quatre d'haver-se organitzat en un grup criminal per a repartir-se els beneficis que obtenien de les seues gestions com a càrrecs públics, sota el lideratge de l'expresident de la corporació provincial. I entén que dins aquesta lògica van emprar Imelsa per a repartir favors "amb una clara intenció de clientelisme polític", mitjançant la contractació de persones que no exercien funcions reals dins la societat.

El ministeri públic també demana sis anys per a l'excap de personal, Maria Escrihuela, i l'antic director financer, José Enrique Montblanc, com a cooperadors. Segons entén, van ser contractats específicament per a vestir de legalitat els fraus en la contractació.

La mateixa pena, i deu anys d'inhabilitació per a l'exercici de qualsevol càrrec públic, la solicita per les persones que suposadament ordenaren o se'n beneficiaren dels contractes, entre les quals figura el socialista Rubio, recentment empresonat pel cas Assut. A aquest l'acusa de demanar a Benavent "el favor" de contractar dues dones pròximes al PSPV-PSOE, una d'ells una ama de casa, que mai treballaren a Imelsa. Entre les persones investigades també hi ha Javier Cañizares, com a presumpte assessor fals del llavors diputat provincial i actual president de la Diputació, el socialista Toni Gaspar. Aquesta contractació ha suposat la imputació de l'exdiputat del PSPV-PSOE Raúl Pardos per justificar-la, presumptament, amb "certificats fal·laços".

Als investigats se'ls imputen els delictes de malversació, prevaricació i falsedat continuada, que s'amplia amb l'acusació de pertinença a organització criminal per a Rus, Llopis, Benavent i Caturla. La jutgessa els reclama en conjunt 3,8 milions d'euros de fiança per a fer front a les possibles responsabilitats civils.

Un alcalde, un jugador de futbol i una ama de casa, entre els falsos assessors d'Imelsa

La jutgessa investiga una dotzena de persones contractades per orde de Rus a Imelsa, sovint com a assessors de membres del consell d'administració, que van percebre salaris sense haver desenvolupat cap treball efectiu per l'empresa. Entre aquestes –totes encausades– hi ha l'alcalde de Cofrents, Raúl Mateo Ángel Balufo; un jugador del Club Esportiu Olímipic de Xàtiva, l'equip de futbol que presidia Rus; o una ama de casa, que va cobrar prop de 90.000 euros per uns treballs d'assessorament que mai va fer. En la seua declaració va reconéixer que quan passava per dificultats econòmiques demanava ajuda a l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, perquè els dos eren de Xàtiva, i que des de llavors va començar a cobrar un sou sense treballar mai.

L'exjugador de l'Olímpic va ser contractat en dos períodes, entre 2008 i 2010, durant els quals presumptament va cobrar 57.325,55 euros sense que fera cap faena. Pel que fa a l'alcalde de Cofrents, assegura que va rebre 109.441,32 euros com a presumpte assessor d'Emilio Llopis "sense haver desenvolupat cap treball a Imelsa".

La instructora també qüestiona les retribucions per productivitat i dietes percebudes sense justificació entre els anys 2011 i 2014 per Benavent, Escrihuela i Montblanc, que ascendeixen, només pel primer dels conceptes, a 56.648, 97.125 i 82.162 euros, respectivament.

Quatre presumptes contractacions irregulars en Ciegsa

D'altra banda, posa en dubte quatre contractacions en Ciegsa, l'empresa de la Generalitat dedicada a la construcció de col·legis i instituts, el conseller delegat de la qual entre 2003 i 2007 va ser el també secretari autonòmic d'Educació, Máximo Caturla, imputat en la causa.

Entre aquestes cinc persones, que van ser contractades entre els anys 2004 i 2005, destaquen el que va ser alcalde de la població de la Llosa de Ranes pel PP, Evaristo Aznar, i l'exregidor de l'Ajuntament de Requena per aquest partit, Manuel Gómez.

També et pot interessar

stats