Ordenen el processament de Rus i 25 persones més en la causa dels 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa

La jutgessa dona per tancada la instrucció, després de veure indicis de delicte per les contractacions irregulars en les empreses públiques.

Alfonso Rus, en arribar a la Ciutat de la Justícia de València
L'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus, arriba a la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

El jutjat d'instrucció 18 de València dona per tancada la instrucció de la causa dels zombis d'Imelsa i Ciegsa —persones contractades presumptament a dit que cobraven sense treballar— i ha activat el procediment abreujat per a processar els 26 investigats, dins les peces separades B i F del denominat “cas Taula”.

La jutgessa acosta la causa un pas més per a l'enjudiciament, a l'espera que les parts concreten els seus escrits d'acusació i sol·liciten l'obertura de judici oral, el sobreseïment o la pràctica de diligències complementàries.

Entre les persones investigades figuren l'expresident de la Diputació de València i del PP provincial Alfons Rus; l'antic secretari autonòmic d'Educació Màxim Caturla; els exdiputats provincials Rafael Rubio (PSPV-PSOE) i Salvador Enguix (PP), dos exalcaldes i un exregidor.

La instructora considera que els fets poden ser constitutius d'un delicte de pertinença a organització criminal i de delictes continuats de prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial.

La resolució judicial recull que en l'etapa com a president de la Diputació de València, Alfons Rus; el seu cap de gabinet, Emilio Llopis; el gerent d'Imelsa, Marcos Benavent, i Màxim Caturla van emprar l'empresa pública de la corporació provincial "en benefici propi" i van contractar treballadors "per a respondre a favors sol·licitats per terceres persones". I explica que tot i que van ser incorporats i pagats com a assessors de membres del consell d'administració d'Imelsa, no van desenvolupar cap treball per a l'empresa.

17 'zombis' a Imelsa i Ciegsa

La jutgessa enumera 12 persones contractades per orde de Rus amb aquest sistema, entre les quals figuren des de l'alcalde de la localitat de Cofrents, Raúl Mateo Ángel Balufo, fins a un jugador del Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, el club de futbol propietat del llavors president de la Diputació de València.

Les contractacions es van fer presumptament en col·laboració amb altres investigats en la causa com la llavors directora de Recursos Humans i el director financer d'Imelsa, María Gracia Escrihuela i José Enrique Montblanc, respectivament.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat afegit a les actuacions, les incorporacions de personal es van fer "obviant" del procediment les garanties de "d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat" de la contractació pública, i tampoc van respectar les limitacions que imposen les lleis de pressupostos generals entre els anys 2009 i 2014.

D'igual manera, l'acte enumera altres cinc contractacions presumptament irregulars en Ciegsa, l'empresa de la Generalitat Valenciana dedicada a la construcció de col·legis i instituts, el conseller delegat dels quals entre 2003 i 2007 va ser el secretari autonòmic d'Educació, Màxim Caturla, també investigat en Taula.

Entre les cinc persones contractades en Ciegsa entre els anys 2004 i 2005 destaquen el que fora alcalde de la població de la Llosa de Ranes pel PP Evaristo Aznar i l'exregidor popular de l'Ajuntament de Requena Manuel Gómez.

També et pot interessar

stats