L'associació espanyola de vacunes aposta per immunitzar els adolescents entre 12 i 15 anys a l'inici del curs escolar

Remarca que aquest col·lectiu podria vacunar-se en els seus propis centres d'estudi, col·legis i instituts

Vacunació a un adolescent
Vacunació d'un adolescent / Etienne Laurent (Efe)

La vacunació dels adolescents abans de l'inici del pròxim curs continua guanyant consens. Si la setmana passada van ser professorat i famílies els que es van mostrar a favor de vacunar aquest col·lectiu abans de l'hivern, com va considerar "raonable" la ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest dilluns han sigut els professionals de la vacunació. El president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (Anenvac), José Antonio Forcada, ha opinat que podria ser "una bona estratègia" vacunar el grup entre 12 i 15 anys "a l'inici del curs escolar" i "en els seus propis centres d'estudi, col·legis i instituts".

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha atorgat l'autorització condicional de comercialització a la vacuna de Pfizer i BioNTech per a xiquets i xiquetes de 12 a 15 anys. Aquesta autorització ha posat el tema sobre la taula a Espanya. A més, Pfizer també ha iniciat assajos clínics de la seua vacuna en xiquets que tenen entre 6 mesos i 11 anys, i els realitza amb 144 xiquets dividits en grups d'edat de 6 mesos a 2 anys, de 2 a 5 anys i entre 5 i 11 anys.

Forcada ha explicat que per a vacunar els adolescents que tenen entre 12 i 15 anys "és molt més senzill fer-ho en els col·legis o instituts i no individualment en els centres de salut o en els punts bàsics de vacunació, on potser no era tan urgent vacunar-los prèviament perquè encara continuarem vacunant una població molt més susceptible en aquestes dates". El responsable d'Anenvac considera que l'objectiu que hauria de tindre l'estratègia de vacunació és captar més persones de més risc, que és el que s'ha fet fins ara, però també les que tenen més mobilitat i interacció social, que és el grup de 18 a 30 anys.

"Probablement són els que més estan transmetent en aquests moments la infecció. Encara que en molts casos siguen asimptomàtics ho estan fent entre ells i en persones de major edat", explica. I ha afegit que això "també ha de contemplar-se dins de l'estratègia, abandonar una mica les franges de piràmide de població, que és el que estem fent ara, i insistir o enfocar els recursos a vacunar totes les persones amb patologies cròniques que no s'han vacunat fins al moment –respiratòries, metabòliques, cardiocirculatòries o amb obesitat– i els de més mobilitat i interacció social".

També et pot interessar

stats