L'Aemet reconeix el treball dels seus col·laboradors a la Comunitat Valenciana
L'Organització Meteorològica Mundial defensa la tasca de la comunitat meteorològica, indispensable per a protegir la societat del canvi climàtic
L'Aemet i l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) lliuren aquest dijous uns premis on es fa valdre el treball dels col·laboradors de prediccions climàtiques, que actuen com observadors a Villena (Alt Vinalopó), Elx (Baix Vinalopó), Callosa d'en Sarrià (Marina Baixa), Beniatjar (Vall d'Albaida), Carcaixent (Ribera Alta) i Silla (l'Horta Sud). Ho fan coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Clima, que se celebra cada any el 21 de març des de l'any 1961. Enguany, el lema és "A l'avantguarda de l'acció pel clima". A més, la delegació d'Aemet a València reconeix el treball del seu personal jubilat durant els anys 2022 i 2023.
L'OMM ha defensat la tasca de la comunitat meteorològica, una tasca "indispensable" per a protegir a la societat. "Les prediccions meteorològiques i les projeccions climàtiques ajuden a impulsar la producció d'aliments i apropar-se a la fam zero. La integració de l'epidemiologia i la informació climàtica ajuden a comprendre i gestionar malalties sensibles al clima, els sistemes d'alerta primerenca per a reduir la pobresa i limitar l'impacte dels fenòmens meteorològics", han assegurat.
L'any 2023, el més càlid de l'última dècada
Precisament aquesta setmana, l'OMM ha fet públic l'informe anual sobre l'estat global del clima, on alerta que l'any 2023 va ser el més càlid de l'última dècada, amb una temperatura mitjana global d'1,45 °C per damunt de la temperatura de l'època preindustrial, mesurada prop de la superfície.
L'estudi mostra que es van tornar a batre rècords, i en alguns casos d'una manera brutal, en els nivells de gasos d'efecte hivernacle, en temperatures superficials, de la calor i també en l'acidificació dels oceans. A més, s'han registrat xifres de rècord en l'augment del nivell del mar, la retirada de la capa de gel de la mar antàrtica i de les glaceres.
Segons l'OMM, les onades de calor, les inundacions, les sequeres, els incendis forestals i la ràpida intensificació dels ciclons tropicals van causar misèria i caos, van afectar la vida quotidiana i van costar milers de milions de dòlars en pèrdues econòmiques. "El canvi climàtic és una amenaça real i innegable per tota la civilització. Els efectes ja són visibles i seran catastròfics, llevat que actuem ara", ha recordat l'organisme en un comunicat.
De fet, dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides, el punt 13 compromet els organismes i governs a "prendre mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus impactes". Un testimoni que L'OMM agafa perquè, segons sosté en el seu escrit, "el progrés d'aquest objectiu és la base del progrés de la resta dels ODS".
Una entitat de 74 anys
El Dia Meteorològic Mundial commemora l'entrada en vigor, el 23 de març de 1950, del conveni que va establir la creació de l'Organització Meteorològica Mundial. En el cas d'Espanya, "l'Agència Estatal de Meteorologia està a l'avantguarda de l'acció pel clima, com a proveïdora de dades oficials, així com coneixements fidedignes sobre el clima, l'oratge i l'aigua", segons reconeix l'OMM.