La calor, com afecta la salut mental?

Les altes temperatures poden fer aparéixer símptomes com irritabilitat, fatiga o malhumor

Tres dones al carrer combaten la calor amb ventall / À Punt NTC

Són ben coneguts alguns dels riscos per a la salut física de les altes temperatures, com poden ser els colps de calor o les cremades per exposar la pell al sol. Però sabem com afecta la calor a la salut mental? Irritabilitat, fatiga i malhumor són algunes de les conseqüències. Les altes temperatures incrementen el risc de patir trastorns mentals com l'ansietat i l'estrés.

"El que sentim sol ser ansietat o estrés davant de temperatures elevades. És una resposta adaptativa del nostre cervell per tal que busquem una solució", explica el psicòleg sanitari Javier Salgado. Les nits caloroses, a més, afecten la qualitat del son. La falta de descans agreuja els símptomes.

"Els símptomes més freqüents són els propis de l’ansietat: insomni, irritabilitat, malhumor, dificultat per a concentrar-se i prendre decisions, confusió o cansament", enumera Salgado. Els psicòlegs recomanen acceptar la situació, perquè "no es pot canviar la temperatura que fa".

"No puc canviar la temperatura que fa: això està fora del meu control. Per tant, el que puc fer és adaptar-m'hi", assenyala Salgado. Queda, doncs, fer plans que ajuden a suportar millor la calor i prendre-s’ho amb filosofia.

També et pot interessar

stats