L'OMS adverteix sobre l'onada de calor a Europa: "Sense preparació, pot ser mortal"

L’organització assegura que es necessiten mesures “urgents” a llarg termini per a Europa i el món

Termómetre d'una farmàcia a la Plaça d'Espanya, a Roma
Termómetre d'una farmàcia a la Plaça d'Espanya, a Roma / Remo Casilli (Reuters)

El director regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Henri P. Kluge, ha advertit que sense preparació, la calor "pot ser mortal", en el marc de la gran onada de calor que està vivint el continent. "Mentre gran part d'Europa pateix una calor sufocant, hem de recordar que, sense preparació, la calor pot ser mortal. Podem prendre mesures immediates per a protegir-nos nosaltres mateixos i els nostres éssers estimats, encara que es necessiten mesures urgents a més llarg termini per a Europa i el món", ha ressaltat Kluge a través d'un comunicat aquest dimecres.

Segons noves estimacions publicades per la revista científica Nature, només l'any passat van morir a Europa més de 60.000 persones a causa de la calor extrema, tres vegades més del que es calculava anteriorment. "A mesura que el nostre planeta continue calfant-se, la xifra augmentarà any rere any", ha assegurat l'OMS.

Per això, Kluge ha recomanat a la ciutadania europea que comprove regularment els comunicats meteorològics, seguisca les orientacions locals sobre calor i s'informe sobre els riscos per a la salut relacionats amb el clima "en fonts acreditades".

Així, recomanen, en primer lloc, mantindre's allunyat de la calor: "Evite eixir i fer activitats extenuants durant les hores més caloroses del dia. Romanga a l'ombra, no deixe xiquets ni animals en vehicles aparcats i, si és necessari i possible, passe almenys dues o tres hores del dia en un lloc fresc". A més, aconsellen mantindre fresca la casa: "Aprofite l'aire nocturn per a refrescar la seua casa. Reduïsca la càrrega de calor a l'interior durant el dia utilitzant persianes i apagant el major nombre possible d'aparells elèctrics". Un altre consell és fer servir roba lleugera i folgada i roba de llit lleugera, dutxes o banys frescos i beure aigua amb regularitat, evitant les begudes ensucrades, alcohòliques o amb cafeïna.

En general, consideren "important" cuidar-se i vigilar familiars, amics i veïnat que passen molt temps sols. "Les persones vulnerables poden necessitar ajuda en els dies calorosos. Si coneixes algú que està en risc, ajuda'l a obtindre assessorament i suport", han afegit sobre aquest tema.

També et pot interessar

stats