Les morts per la calor a la Comunitat Valenciana pujaren més del doble durant l'estiu passat

Entre el juny i setembre de 2022 van morir 337 persones, per les 137 de l’estiu anterior

Jove tracta de combatre la calor amb aigua
Jove tracta de combatre la calor amb aigua / Efe

Els episodis de calor extrema suposen, cada vegada més, un risc per a la salut de les persones que pot provocar fins i tot la mort. Segons l’estimació del MoMo (el sistema de monitoratge de la mortalitat diària per totes les causes), dependent de l’Institut de Salut Carlos III, entre el juny i setembre de 2022, a la Comunitat Valenciana van morir 337 persones a causa de la calor. En concret, 20 persones van faltar al mes de juny, 97 al juliol, 188 més en agost i 32 al setembre. 

Les dades del Momo reflecteixen que les morts de l’estiu passat suposem un increment de més del doble —un 145,99 % més en concret— dels morts per la mateixa causa registrats en 2021, amb 137 defuncions entre l'1 de juny i el 30 de setembre. En juny van faltar 3 persones, 60 més a juliol, 67 a l'agost i 7 al setembre.

Segons el servei de canvi climàtic Copernicus de la Unió Europea, el mes d’agost del 2022 va ser el més calorós mai registrat. Va estar marcat per altes temperatures i devastadors incendis forestals, que provocaren les majors emissions de carboni des del 2007, contaminant l’aire i matant a moltes persones, d’acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Més enllà dels pics puntuals i de les onades de calor que incideixen al nostre territori, que en molts casos eleven els termòmetres fins als 40 graus, l’estiu passat es va caracteritzar al nostre territori per la persistència d'altes temperatures durant episodis excepcionalment llargs, amb una mitjana a tot el territori que no baixa de 25 graus des de fa més d'un mes.

Precisament aquest dimecres, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que el govern modificarà el reglament de prevenció de riscos laborals per a prohibir, entre altres coses, treballar en jornades laborals a l'aire lliure “quan hi haja avís taronja o avís roig” per calor per part de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet).

També et pot interessar

stats