L'OMS xifra en 4.000 el nombre de persones que han mort per la calor enguany a Espanya

Les temperatures extremes agreugen les malalties cardiovasculars, respiratòries i cerebrovasculars

Cap de setmana de calor extrema i tempestes seques
Cap de setmana de calor extrema i tempestes seques / Agències

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que almenys 15.000 persones han mort específicament per la calor a Europa el 2022, i d'aquest total quasi 4.000 d'elles ho feren a Espanya. L'estrés tèrmic, quan el cos no pot refredar-se, és la principal causa de mort relacionada amb el clima a la regió europea. Les temperatures extremes també poden agreujar les malalties cròniques, com les cardiovasculars, respiratòries i cerebrovasculars, i les relacionades amb la diabetis.

Europa ha viscut l'estiu i, més concretament, l'agost més calorós mai registrat, segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la Unió Europea. “A més de les altes temperatures, hem lluitat contra devastadors incendis forestals en tota la regió que han provocat les majors emissions de carboni des del 2007 i han contaminat l'aire, han matat moltes persones, n'han desplaçat moltes més i han destruït grans extensions de terreny per a uns quants anys”, afirmen des de l'organisme sanitari.

Les temperatures a Europa han augmentat considerablement durant el període 1961-2021, a un ritme mitjà d'uns 0,5 °C per dècada. Es tracta de la regió que més ràpidament es calfa, segons un informe presentat aquesta setmana per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). Les temperatures extremes han sigut la causa de la pèrdua de més de 148.000 vides a la regió europea en els cinquanta anys anteriors. 

“Aquests impactes en la salut que els habitants estan experimentant ara amb un augment d’1,1 °C en la temperatura mitjana mundial són només una mostra del que podem esperar si la temperatura augmenta 2 °C o més en comparació amb els nivells preindustrials”, adverteixen des de l’OMS. “Això hauria de fer sonar l'alarma sobre el nostre futur sota un clima canviant”, afigen.

Encara és possible actuar 

En les pròximes dècades, la creixent exposició i la vulnerabilitat a les onades de calor i altres fenòmens meteorològics extrems provocaran més malalties i morts, llevat que els països adopten mesures d'adaptació i mitigació veritablement dràstiques per a fer front al canvi climàtic.

L'adaptació significa fer que els sistemes sanitaris i les societats estiguen preparats per a encarar el futur. Per exemple, els plans d'acció en matèria de salut per la calor són crucials per a l'adaptació al canvi climàtic, protegint les comunitats de les morts i malalties relacionades amb la calor. Més de vint països de la regió compten amb plans de salut per la calor. "Encara que això és encoratjador, no és suficient. Perquè els plans siguen eficaços, necessitem una forta coordinació i cooperació intersectorial. Si estem millor preparats per a una Europa més calorosa, salvarem moltes vides", expliquen des de l'OMS.

També suggereixen advocar per polítiques de mitigació que reduïsquen les emissions i produïsquen múltiples beneficis per a la salut i la societat, abordant simultàniament el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica, que es calcula que mata 550.000 persones cada any a la regió, d'un total mundial estimat de set milions. 

També et pot interessar

stats