L’acusació particular demana tres anys de presó per a l’excomissari que va associar delinqüència amb migració

Les dos organitzacions argumenten que Ricardo Ferris va dir les acusacions amb “la credibilitat i autoritat del càrrec que ostentava”

Edifici de la Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu
Edifici de la Ciutat de la Justícia de València en una imatge d'arxiu / Enrique Palomares (Europa Press)

Les organitzacions socials que exerceixen l’acusació popular en el procés penal contra l’excomissari de la Policia Nacional Ricardo Ferris, imputat per un presumpte delicte d’odi per les seues manifestacions contra el col·lectiu migrant en un acte de Vox a l’Ateneu de València, demanen per a ell tres anys de presó.

També reclamen una multa de dotze mesos amb una quota diària de vint euros i la inhabilitació, segons ha avançat València Acull. La petició arriba unes setmanes després que la Fiscalia de València sol·licitara també tres anys de presó i una multa de deu euros diaris durant un any.

Els fets es remunten a l’octubre del 2022. En aquell moment, l’inspector de policia i cap de la Comissaria de Districte València Centre va fer afirmacions com “ja fa quasi cinc anys que no treballem amb delinqüents nacionals”, “pràcticament, quasi tots els fenòmens delinqüencials els protagonitzen [...]estrangers” o “absolutament totes les violacions que s’estan cometent a Espanya estan sent comeses per gent que ve de fora”.

Davant d'estes manifestacions, una trentena d’entitats van demanar a la justícia que s’investigara si Ricardo Ferris havia incorregut en un delicte d’odi cap a les persones migrants. Finalment, degut als condicionants que implica la figura de l’acusació popular, només dues entitats, València Acull i CIM Burkina, van poder exercir esta figura.

L’escrit de les dos entitats descriu la intervenció de Ferris en l'acte de Vox com un discurs fet amb "la credibilitat i autoritat que li atorgava el càrrec que ostentava" i amb coneixement que l'estaven gravant i de la "falsedat" de les dades que aportava. Pocs dies després d'estes acusacions, la policia el va apartar del càrrec i va obrir una informació reservada per a esclarir els fets i depurar les possibles responsabilitats derivades.

Per a les acusacions, "el seu objectiu no sols va ser difamar les persones migrants provocant-ne l'estigmatització, criminalització i deshumanització, sinó també exhortar a exercir violència directa contra els estrangers".

Les conseqüències d’estos missatges, denuncien, van ser desenes de discursos d'odi en les xarxes socials, on es proposaven accions concretes de violència contra qualsevol persona migrant, com per exemple “Neteja ètnica, no hi ha més” o “Doncs a la mar amb ells”.

Així mateix, les acusacions populars aporten entrevistes recents en les quals Ricardo Ferris reitera les manifestacions que va fer en l'acte d'octubre del 2022.

També et pot interessar

stats