La Fiscalia demana tres anys de presó per a l’excomissari que va vincular migració i delinqüència

Estima que Ricardo Ferris va cometre un presumpte delicte d'odi perquè va fer les declaracions conscient que difamaven, estigmatitzaven i criminalitzen el col·lectiu migrant

L'inspector apartat, Ricardo Ferris, en l'acte de Vox
L'excomissari, Ricardo Ferris, en l'acte de Vox / À Punt NTC

La Fiscalia de València sol·licita tres anys de presó i una multa de deu euros diaris durant un any per a l'excomissari de la Policia Nacional Ricardo Ferris per un presumpte delicte d'odi que va cometre en un acte organitzat per Vox a l’Ateneu de València l’octubre del 2022. Segons consta en l’escrit de la Fiscalia, Ferris va vincular la immigració il·legal amb delinqüència.

Una trentena d’organitzacions que treballen en l’àmbit de la migració van interposar una denúncia davant de la Fiscalia de València, qui va obrir diligències.

Amb afirmacions com “ja fa quasi cinc anys que no treballem amb delinqüents nacionals”, “tots els fenòmens delinqüencials estan protagonitzats [...] pràcticament totalment per estrangers” o que “absolutament totes les violacions que s’estan cometent en Espanya estan sent comeses per gent que ve de fora”, la Fiscalia Provincial de València considera que el comissari va incórrer en un presumpte delicte d’odi.

Creu que les seues manifestacions estaven "encaminades a propagar el rebuig, el menyspreu, l'hostilitat i l'animadversió" cap al col·lectiu migrant.

La fiscal considera, a més, que Ricardo Ferris era conscient que estava oferint dades falses i que la seua repercussió va anar més enllà del públic que seguia l’acte en l’Ateneu, perquè la seua intervenció, totalment o parcialment, es va difondre a través de diverses publicacions en mitjans de comunicació o en vídeos difosos per internet.

Al respecte, l’escrit de la fiscalia recull que “les publicacions, fetes en tot moment en la condició de policia que ostentava l’acusat, es van fer sabent que associar delinqüència amb immigració no sols difama les persones migrants i de procedència estrangera, sinó que les estigmatitza, criminalitza i deshumanitza, cosa que contribueix al foment i difusió d’estereotips i prejudicis contra aquest col·lectiu, amb evident perill de rebuig i hostilitat cap a elles”.

Destituït pocs dies després

En el moment en què Ricardo Ferris va pronunciar les afirmacions constitutives del presumpte delicte d’odi era inspector de policia i cap de la comissaria Centre de València. Pocs dies després, la Policia el va apartar del seu càrrec i va obrir una informació reservada per a esclarir els fets i depurar les possibles responsabilitats derivades.

Per aquests fets, la Fiscalia Provincial de València demana tres anys de presó, una multa de dotze mesos pagant deu euros diaris i sis mesos de responsabilitat personal subsidiària. A més a més, també demana la inhabilitació durant sis anys per a exercir professionalment en l’educació, l’esport i el temps lliure, així com la inhabilitació per a una ocupació pública durant el mateix temps. 

També et pot interessar

stats