L’Acampada Palestina UV es tanca amb barricades a la Facultat de Filosofia

La universitat ha suspés l'activitat docent fins divendres a l'edifici, tot i que intenta negociar l'obertura d'un passadís perquè l'estudiantat puga assistir a classe

Manifestants a la universitat de València, este matí / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de maig 2024 - 09:48 Actualitzat: 16 de maig 2024 - 21:45

Este dijous al voltant de les 5 de la matinada l'Acampada Palestina UV s'ha tancat a la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació per a exigir a l'equip rector que el centre universitari deixe de "col·laborar activament en la perpetuació del major genocidi que s'està vivint actualment".

"Som més que una acampada, som un estudiantat avergonyit d'estudiar en una universitat que col·labora amb un estat sionista i d'apartheid", ha explicat una persona encaputxada i amb mitja cara coberta amb una kúfia palestina. L'estudiantat ha fet unes barricades per a impedir "l'accés a la seguretat privada, treballadors, docents i estudiants" per a exigir "canvis de veritat" per part de la UV.

Les exigències de les diverses acampades per Palestina arreu de l'estat espanyol es poden resumir en tres. La primera, el compromís de no signar cap acord ni conveni amb institucions educatives d'Israel que participen d'alguna manera en "l'ocupació i neteja ètnica de Palestina". La segona, que se signen nous acords, convenis i col·laboracions amb universitats palestines. La tercera i última és posar fi a col·laboracions i contractes amb empreses i institucions "còmplices dels crims de lesa humanitat isaelians".

Esta acció té lloc l'endemà del 76 aniversari de la Nakba (catàstrofe en àrab), quan arran de la creació de l'estat d'Israel 700.000 palestins i palestines es van haver de refugiar, segons dades de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins.

La UV suspén l'activitat docent fins divendres

Ernest Cano, vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat, ha comunicat que la UV ha decidit suspendre l'activitat a l'edifici este matí, però que ha intentat negociar amb membres de l'acampada l'obertura d'un passadís perquè l'estudiantat puga assistir classe. "Rebem crits de megàfon o silenci", ha explicat. Posteriorment, s'ha confirmat que la suspensió s'ha allargat, com a mínim, a tot el divendres.

Des de la universitat han remarcat que "ja fa temps" que donen suport a la població palestina en "la situació de guerra que estan patint per part de l'Estat d'Israel" i que han demanat l'alto el foc. Quant a les reivindicacions, Cano ha assegurat que "gran part" són compartides, tot i que hi ha algunes diferències de "matisos".

D'acord amb el vicerector, este dimecres es van reunir amb representants de l'acampada propalestina i van acordar tornar a trobar-se, tot deixant un canal de "comunicació i negociació" obert. La UV ha volgut emfasitzar que "en cap moment s'ha impedit que puguen estar ací acampats".

Denuncien identificacions policials

Segons denuncien des de l'Acampada Palestina UV, dimarts agents de policia van entrar al rectorat i van identificar estudiants que "volien entaular converses amb la rectora", Mavi Mestre.

Ara per ara, a més d'esta acampada propalestina, n'hi ha tres més organitzades a la Universitat d'Alacant (UA), la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Pancarta en què es llig "Banc Santander patrocina la teua assignatura d'ètica i este genocidi"
Pancarta en què es llig "Banc Santander patrocina la teua assignatura d'ètica i este genocidi" / À Punt NTC

També et pot interessar

stats