L’112 ja rebia telefonades des de Quart de Poblet i Riba-roja pels efectes de la dana a les 12:00 hores del 29 d'octubre
Els operaris d’Emergències van rebre una petició d’ajuda d’un atrapat a l’aigua a Quart de Poblet a les 12:08 hores; quatre minuts abans, una altra alertava del llit a punt de desbordar-se a Riba-roja
A les 12:08 hores del dia de la dana, el 29 d’octubre, el telèfon d'Emergències de la Generalitat (112) va rebre una telefonada des de Quart de Poblet en què una persona atrapada per l’aigua demanava ajuda. Sis minuts abans, a les 12:02 hores, en rebia una altra semblant i des d’un municipi molt pròxim, Riba-roja de Túria. Advertia que el llit estava a punt de desbordar-se i la gent intentava moure els cotxes. En tot cas, la primera telefonada des d'eixe poble relacionada amb la meteorologia es va registrar a les 08:29 hores. Eren només les primeres telefonades que rebia l’112 de municipis aigües avall del Poio, que a migdia ja advertien de persones atrapades i llits molt carregats d’aigua, com es desprén de l’informe que Emergències ha proporcionat a la jutgessa que investiga la causa de la dana i al qual ha tingut accés À Punt.
Estes telefonades posen de manifest que, poc després del migdia, l’acumulació d’aigua ja començava a deixar la ciutadania en situacions compromeses. De fet, en el cas concret de Quart de Poblet, entre les 12:08 hores i l’hora en què es va enviar l’alerta pel sistema Es-Alert –a les 20:11 hores–, Emergències va rebre una quinzena de telefonades que demanaven ajuda per a persones atrapades, vehicles arrossegats per l’aigua, vivendes inundades –una d’elles amb una persona amb l’aigua “pel coll, a dos metres”– i gent pujada a teulades pel creixent nivell de l’aigua, com es pot llegir en la relació de telefonades facilitada a la jutgessa.
En el cas de Riba-roja de Túria, els operadors de l’112 van rebre fins a quatre telefonades relacionades amb la dana entre el migdia i les tres de la vesprada del 29 d'octubre. La primera d’elles va ser a les 12:02 hores. La persona que la va fer comunicava que s’estaven retirant els vehicles perquè “el riu [està] a punt de desbordar-se”, com consta en l’informe entregat a la jutgessa. Posteriorment, fins a quatre telefonades advertien dels efectes que començava a deixar la dana. La de les 14:55 avisava que seixanta persones estaven atrapades en una fàbrica i no podien eixir-ne.
L’112 va rebre més d’un centenar de telefonades entre les 12:02 hores i les 20:00 hores, 109 telefonades concretament. Moltes advertien de persones atrapades. “Vint en una fàbrica”, “diverses persones en el sostre d’un camió”, “tres pujades a una reixa”, “onze atrapades en el sostre d’una gasolinera”, “un cotxe blanc amb una persona dins arrossegat pel barranc”, “40 persones dins del bar, dins de la barra” o “dona embarassada en el sostre d’un cotxe” eren alguns dels missatges angoixants que van rebre els operadors que gestionen este servei públic, com es desprén de l’informe que s’ha aportat a la investigació judicial.
Les de la Ribera Alta, des de les sis i mitja del matí
Totes estes telefonades arribaven en una jornada, la del dimarts 29 d’octubre, que ja havia començat moguda per als treballadors de l’112. Havien començat el dia amb nombroses telefonades del veïnat de la Ribera Alta. A les 6:36 hores rebien la primera en què demanaven ajuda des de Tous, on l’aigua començava a entrar en algunes vivendes, mentre que a les 6:42 hores una altra comunicava que un vehicle havia quedat atrapat a Alberic, “amb l’aigua per damunt de les rodes”. Les telefonades es van succeir des de Manuel (6:27 hores), Rafelguaraf (6:55 hores), Alzira a les 7:20 hores o a les 7:28 hores des de Gavarda, totes relacionades amb incidents vinculats amb les fortes pluges i la força de l’aigua.
Les telefonades de Mompó
D’altra banda, i pel que fa a les telefonades que va fer durant la jornada del 29 d’octubre el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, en el llistat que ha entregat a la jutgessa consten cridades al diputat de Bombers, Avelino Mascarell, diversos alcaldes i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo.
En este llistat no apareixen les telefonades amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, durant eixa vesprada, donat que les va fer a través de WhatsApp. Segons va declarar Mompó davant la jutgessa, la seua primera comunicació amb Mazón el dia de les inundacions va ser a les 17:45 hores, en retornar una telefonada prèvia que no li va poder agafar.
En el llistat aportat pel president de la diputació, que abasta les telefonades fetes des de dos línies telefòniques, s'aprecia que des d'una va fer 19 i de l'altra 11. En esta última llista de telefonades apareixen diverses fetes al director de Comunicació de la Diputació (11:28 hores, 14:37 h, 15:42 h, 16:14 h i 16:20 h); a la vicepresidenta segona de la Diputació, Reme Mazzolari (15:00 h); a l'alcaldessa d'Alginet (16:57 h, 18:25 h i 18:27 h) i a l'alcalde de l'Alcúdia (21:46 h); i al portaveu del PSPV en la diputació i alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa (21:32 h).
L'altre llistat reflecteix que va cridar al president de la CHX a les 19:02 h amb una duració d'un minut i que el mateix Mompó ha dit no recordar; al diputat responsable de Bombers (10:03 h,15:43 h, 16:25 h i 16.59 h); a l'alcalde d'Alberic (16:22 h), al de Sumacàrcer (07:41 i 07:56 h), al de Torís (19:56 h); i al llavors director general de la Conselleria d'Economia i actualment cap de gabinet de Presidència de la Diputació, Pepe Todolí (09:09 h).
Des d'este telèfon també va fer diverses telefonades a la secretària de Presidència de la Diputació i al director de Comunicació; així com a l’enginyer de l'Ajuntament de Gavarda (d'on Mompó és alcalde), a l'arquitecta i al regidor d'Agricultura d’este poble. En el llistat de crides aportat a la jutgessa no apareix cap amb alcaldes de la zona zero de la dana afectats pel barranc de Poio.
L'oposició demana la dimissió de Mazón, mentre el govern valencià defensa centrar-se en la recuperació
Els grups d'esquerres continuen insistint en la dimissió de Carlos Mazón. L'oposició reitera les peticions sobre les telefonades que el president va fer el dia de la dana. José Muñoz, síndic del PSPV, ha apuntat al fet que el sorprén com “el PP obligue una diputada a dimitir per mentir en el seu currículum, però que continuen mantenint un president de la Generalitat que porta 228 morts sobre l'esquena”. Per a la secretària segona de les Corts i diputada per Compromís, Maria Josep Amigó, “fiquen de manifest, posen damunt de la taula i fan cada vegada més evident que es va gestionar d'una manera negligent”.
Al seu torn, José María Llanos, síndic de Vox, ha dit que "una cosa és la capacitat tècnica per adoptar decisions i una altra cosa és l'autoritat que ha d'adoptar eixes decisions.
Des del govern valencià asseguren que el més urgent és centrar-se en la recuperació i fan menció de l'informe de la Guàrdia Civil, que diu que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va avisar tard. Laura Chuliá, portaveu adjunta del PP a les Corts, ha posat el focus en "tindre eixa planificació d'obres que fan falta i escometre-les quan més prompte millor". Per a Chuliá, "eixa és la realitat i el més important. La resta, deixem-ho a qui ho ha de fer, que és el jutjat", ha conclòs.