Els bombers van vigilar una hora i mitja el barranc de Poio, fins a les 14:43 hores

L'informe entregat a la jutgessa de la dana explica que es va ordenar retirar la unitat perquè el nivell d'aigua havia baixat a la meitat 40 minuts després del primer mesurament

Bombers del Consorci Provincial de València apleguen al barri de la Torre de València l'endemà de la dana
Bombers del Consorci Provincial de València al barri de la Torre de València l'endemà de la dana / Jorge Gil (Europa Press)

Els bombers del Consorci Provincial de València van vigilar poc més d'una hora i mitja el barranc de Poio el migdia del 29 d'octubre. Concretament de les 13:05 hores a les 14:43 hores. Després de comprovar que el nivell d'aigua havia baixat a la meitat, van rebre l'orde de tornar. Així s'explica en l'informe que el departament ha remés al jutjat que investiga les responsabilitats per la dana (el d'instrucció número 3 de Catarroja) a petició de la magistrada Nuria Ruiz.

L’inspector cap del Consorci Provincial de Bombers de València, José Miguel Basset (ara jubilat), va justificar en la comissió d'investigació de la dana a la Diputació de València l'orde de retirada perquè el nivell de l'aigua havia descendit i els efectius tenien gana. El sindicat de policies i bombers va criticar esta segona apreciació i va mostrar un tiquet de compra d'aliments datat a les 14:23 hores en un local de Chiva (Foia de Bunyol) per a evidenciar que la unitat desplaçada al Poio comptava de quedar-s'hi fent seguiment "de manera indefinida".

El document lliurat a la jutgessa de la dana obvia la controvèrsia sobre el dinar i se centra en les qüestions estrictament tècniques. Detalla que el centre de comunicacions i control del consorci va mobilitzar dos unitats (de Bunyol i Alzira) a instàncies del tècnic forestal de guàrdia, després d'una petició de l'112 de seguiment i vigilància en el riu Magre i el barranc de Poio.

Mesuraments a Riba-roja pel risc per a Torrent, Picanya i Paiporta

La Unitat de Bombers Forestals (UBF) de Buñol (un vehicle lleuger i autobomba) es va mobilitzar a les 13:05 hores per a mesurar el nivell d'aigua en diversos punts del Poio, en zones de Riba-roja i Cheste. A Riba-roja hi ha la part alta de la conca. S'estimava que "un nivell crític en eixe punt" tindria "afectació directa als municipis aigües avall, en concret a Torrent, Picanya i Paiporta". La primera inspecció va determinar una làmina d'aigua de 70-80 centímetres. La segona, 40 minuts després (14:40 hores) va determinar que havia baixat a la meitat. La unitat va sol·licitar instruccions i sobre les 14:43 hores va rebre indicacions de retornar a base "per a quedar en expectativa de servici".

El consorci va mobilitzar l'UBF d'Alzira (vehicle lleuger i autobomba) a la zona del Magre, a l'altura del pont de Carlet, al voltant de les 13:06 hores i van finalitzar el servici vora les 16:18 hores, després d'identificar crescudes en el riu Sec i el mateix Magre. Llavors, van incorporar-se a la cerca dels conductors de dos camions, juntament amb un coordinador forestal, després de veure com el torrent d'aigua arrossegava els vehicles.

En l'orde d'activació del coordinador a les 16:18 hores, recollida en l'informe, s'especifica que les zones afectades són dos: el riu Magre, en l'àrea del pont de Carlet i el barranc de Poio en les àrees Torrent-Picanya-Paiporta.

Dos helicòpters parats per la meteorologia adversa

L'informe també concreta que la retirada de les unitats la va ordenar i fer "via ràdio" el grup de mobilització UBE-VLC que està monitorat per la sala d'emergències del Centre de Coordinació i que estes són comunicacions "registrades", segons l'article 53 de la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d'Emergències.

A petició de la jutgessa, el Consorci de Bombers de València li remet un informe de 56 pàgines amb el resum d'incidents des de primera hora del dia 29 d'octubre. El document diu, a més, que a les 15:18 hores els van comunicar la disponibilitat de dos helicòpters, a Alacant i Manises, que finalment no van poder desplaçar-se per la meteorologia adversa.

També et pot interessar

stats