La jutgessa rebutja investigar les tortures franquistes a Barcelona en contra del criteri de la Fiscalia

Considera que els fets estan "prescrits" i que la llei d'amnistia de 1977 continua sent un "obstacles insalvable" per a indagar en els crims denunciats pel sindicalista Carles Vallejo

El sindicalista Carles Vallejo (amb bufanda blava) davant la Ciutat de la Justícia a Barcelona
El sindicalista Carles Vallejo (amb bufanda blava) davant la Ciutat de la Justícia a Barcelona / Toni Albir (Efe)

Els crims de la policia franquista a la comissaria de la Via Laietana, a Barcelona, no s'investigaran per via judicial. La jutgessa encarregada del cas ha rebutjat admetre a tràmit la querella interposada pel sindicalista Carles Vallejo, militant del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), en què denunciava haver sigut víctima de tortures. La titular del jutjat d'instrucció número 18 l'ha arxivada després de concloure que els fets estan "prescrits i amnistiats" per la llei de 1977 i no constitueixen un delicte de lesa humanitat.

La denúncia del també sindicalista Carles Vallejo tenia rellevància per ser la primera causa per via penal a Espanya contra la repressió franquista amb suport explícit de la Fiscalia. En un dictamen, el ministeri públic secundava investigar els crims dels policies invocant la nova llei de memòria democràtica. Aquesta, en l'article 29 estableix que l'Estat "garantirà el dret a la investigació de les violacions dels drets humans i el dret internacional humanitari ocorregudes en ocasió de la guerra i la dictadura, així com el període que va des de la mort del dictador fins a l'entrada en vigor de la Constitució espanyola".

La magistrada del jutjat, però, discrepa del criteri de la Fiscalia i descarta en una resolució investigar les tortures denunciades per Vallejo. Així, entén que els "principis de legalitat penal, d'irretroactivitat de disposicions desfavorables i de vigència de la llei d'amnistia són obstacles insalvables" per a obrir una causa sobre els fets, a la vista de la jurisprudència constitucional.

Al militant antifranquista Carles Vallejo el detingueren dues vegades a principis de la dècada dels setanta i el torturaren a la prefectura de Via Laietana per l'activitat política i sindical que desenvolupava. La querella presentada contra sis agents del cos policial va ser rebutjada en juny d'enguany per la fiscal del jutjat que portava el cas. No obstant això, en setembre la Fiscalia va corregir el criteri i va demanar a la instrucció que obrira una investigació per aquests fets. A pesar de la petició, la causa queda ara finalment arxivada.

També et pot interessar

stats