Primer juí al grup iDental, quatre anys després del tancament

El procés es refereix a impagaments amb la Seguretat Social que presumptament deixaren un frau de 24 milions d'euros, pel qual es demanen penes de fins a sis anys de presó per a l'antiga cúpula directiva de la companyia

Odontòlegs de la sanitat pública examinaran els pacients d\'iDental
Una de les clíniques d'iDental / À Punt NTC

L'Audiència Nacional comença aquesta setmana el primer dels juís que afecten el Grup iDental, la franquícia odontològica que va tancar i va deixar impagaments i milers d'afectats en tot Espanya. A la Comunitat Valenciana l'estafa va perjudicar vora 120.000 persones, que van haver de fer front a incompliments i problemes tant econòmics com de salut bucodental derivats dels tractaments que quedaren incomplets.

Aquest dimarts, l'Audiència Nacional jutja l'antiga cúpula directiva de la companyia, que haurà de respondre sobre un suposat frau a la Seguretat Social valorat en 23,6 milions d'euros. Per aquesta acusació s'enfronten a sis anys de presó i a multes que van dels 3,5 milions als 90,3 milions d'euros.

La Fiscalia creu que es va produir "un perjudici milionari a les arques de la Seguretat Social que es va començar a acumular amb la gestió dels acusats Antonio García Pellicer i Vicente Castañer Blasco quan ocupaven els càrrecs de responsabilitat en les empreses que conformen el Grup iDental". Ells dos foren els primers administradors de la companyia odontològica.

El forat de què sospita el ministeri públic va estirar-se, després del "relleu d'aquests i el nomenament de José Luis González Sánchez com a administrador, amb la direcció efectiva dels acusats Luis Sans" i els germans José María i Juan Garrido "fins a la xifra, inclosos interessos, costes i recàrrec" de 23.620.980 euros.

Per tot això, el fiscal els acusa d'un delicte continuat contra la Seguretat Social suposadament perpetrat entre 2015 i 2018, i demana les màximes penes de sis anys de presó per als exdirectius. Quant a les multes que els reclama, demana 46,1 milions d'euros per a García Pellicer i Castañer Blasco, i 90,3 milions per a Luis Sans i als germans Garrido.

Juntament amb ells s'asseuran també en la banqueta dos col·laboradors José Luis González Sánchez i Domingo Bejarano, als quals el fiscal considera cooperadors necessaris en el delicte, i per a qui sol·licita tres anys de presó i multes de 41,9 i 3,2 milions d'euros, respectivament.

En aquest procediment, una peça separada de la causa que investiga el presumpte frau de les clíniques odontològiques iDental, també és part acusadora la Seguretat Social. En l'escrit de qualificació demana les mateixes penes de presó que la Fiscalia.

Arran de la suposada estafa d'iDental tancaren els 24 centres que tenia oberts a tot Espanya, fet que va deixar a l'estacada desenes de milers de clients. Hi ha sospites que després Sans, amb altres col·laboradors, van orquestrar un altre entramat semblant per a repetir la macroestafa amb el grup IOA, que tenia 27 establiments per tot el país. A l'inici de la investigació, l'aleshores jutge instructor, José de la Mata, va requerir a desenes d'entitats financeres que cessaren de reclamar als afectats la devolució dels diners que havien abonat per uns tractaments que no van arribar a rebre o que van quedar inacabats.

També et pot interessar

stats