Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés protagonitzen els exàmens de valencià de les PAU

El curs passat la nota mitjana d'accés a la universitat a la Comunitat Valenciana va ser de 7,43

Hui s'han publicat les notes de la selectivitat: consulta ací el resultat
Alumnes s'enfronten als exàmens de la selectivitat (arxiu) / À Punt NTC

Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés han protagonitzat els exàmens de Valencià: Llengua i Literatura II a les proves d'accés a la universitat (PAU) a la Comunitat Valenciana, a les quals concorren des d'este dimarts més de 24.200 estudiants. En concret, l'alumnat s'ha enfrontat a l'entrada "Lectura" del Diccionari per a ociosos de Joan Fuster i a l'extret d'un passatge de "Per exemple" del Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés.

En la prova també hi havia textos de Francesc Bodí, autor de L'única veritat, i de Josep Lacreu, autor de Discriminació per raó d'accent.

De les proves s'encarreguen un total de 56 tribunals, repartits en les seus principals i altres espais de tota la Comunitat Valenciana. D'estos, setze intervenen a la Universitat de València, dotze a la Universitat Politècnica de València, onze més a la Universitat d'Alacant, onze a la Universitat Miguel Hernández d'Elx i sis a la Universitat Jaume I de Castelló.

Rovira desitja sort als estudiants

El 2023, va aprovar el 98,25% dels examinats i la nota mitjana d'accés a la Universitat a la Comunitat Valenciana va ser de 7,43 punts. Així ho ha recordat el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, durant una visita a primera hora a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de València, on ha desitjat "sort" als estudiants.

La nota d'accés s'extrau de la mitjana del batxillerat dels presentats a la fase obligatòria, que l'any passat va ser de 7,86 (un 60% de la nota final), i la mitjana dels exàmens de la fase obligatòria, que va ser de 6,78 (un 40% de la nota final).

De l'alumnat que es presenta enguany a les proves, el 59% són dones i el 41% restant, homes. Un 92% accedeix a les PAU després d'haver cursat batxillerat i un 8% després de fer un cicle formatiu. Enguany destaca que la matrícula d'estudiants que procedeixen d'un cicle formatiu s'ha incrementat un 13%.

El conseller ha detallat que hi ha quatre estudiants hospitalitzats que, amb tota probabilitat, no podran fer els exàmens. Rovira ha explicat que "es garanteix que, per situacions excepcionals, l'estudiantat no perda drets d'admissió a la universitat". Així, "la Comissió Gestora dels Processos d'Accés i Admissió ha aprovat que les seues proves d'accés de convocatòria extraordinària, al juliol, siguen considerades com de convocatòria ordinària, a l'efecte de la preinscripció universitària".

Calendari de proves

Després dels exàmens de Castellà i Valencià, esta vesprada arriba el torn dels exàmens de Biologia, Empresa i Disseny de Models de Negoci, Tecnologia i Enginyeria II, Història de la Música i de la Dansa i Fonaments Artístics. A continuació, es faran les proves de Física, Història de l'Art, Cor i Tècnica Vocal II i Disseny.

Dimecres començarà la jornada amb els exàmens d'Història d'Espanya i Història de la Filosofia. Els alumnes continuaran amb les proves de Matemàtiques II, Llatí II, Anàlisi Musical II i Dibuix Artístic II. A continuació, en horari vespertí, es faran els exàmens de Química, Literatura Dramàtica, Geografia i Dibuix Tècnic Aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny II. El dimecres acabarà amb els exàmens de Dibuix Tècnic II, Grec II, Tècniques d'Expressió Graficoplàstica i Geologia i Ciències Ambientals.

Finalment, dijous a primera hora serà l'hora de les proves d'Anglés, Alemany, Francés i Italià. A continuació, es faran els exàmens de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II i Arts Escèniques II. La jornada de la vesprada serà per a examinar aquells alumnes als quals els coincidisquen algunes assignatures.

També et pot interessar

stats