Impedeixen a dos joves amb síndrome de Down accedir a una bitlera de Sant Vicent del Raspeig

Els responsables de l’espai no van permetre als afectats, de vint anys, accedir a la zona de matalassos perquè no anaven amb cap progenitor

Discriminació xic síndrome de Down

Dos joves amb síndrome de Down no van poder accedir dissabte a la zona de matalassos d’un local de bitles de Sant Vicent del Raspeig perquè no anaven acompanyats dels pares. Aquesta va ser la negativa amb què es van trobar dos joves amb discapacitat quan celebraven en la bitlera, amb un grup d’amics, el 20 aniversari d’un d’ells. A diferència del que els van dir als afectats, uns altres acompanyants "als quals no se’ls reconeixia la seua discapacitat pels trets físics", sí que van poder disfrutar dels matalassos, segons ha denunciat l'Associació Alacantina de Síndrome de Down. 

Aquesta entitat portarà davant la Fiscalia aquest nou cas de discriminació. "Els van dir, a xics de 20 anys, que no podien passar perquè no anaven amb els pares", com denuncia Pilar Hernández, treballadora social i directora de l’Associació Alacantina de Síndrome de Down, que ha donat suport a la seua denúncia. 

La família d’aquests joves ho ha denunciat en les xarxes socials, on ha rebut un allau de comentaris de suport. Consideren que s’han vulnerat els seus drets de lliure accés i se’ls ha discriminat pels seus trets. La direcció de la bitlera on van passar els fets ha contactat amb les famílies, a través de les xarxes socials, i els ha demanat disculpes. 

Tot i resultar sorprenent aquest tracte discriminatori, Hernández assegura que el sector de l’oci és dels que més situacions discriminatòries registra. "Sembla que part de la societat no està preparada perquè les persones amb discapacitat disfruten dels mateixos llocs que la resta de la gent", com denunciava la responsable d’aquesta entitat. 

Precedents amb condemna

A Alacant ja es va condemnar un bar el novembre de 2010 per impedir l’accés a joves amb síndrome de Down. Un cas que va despertar l’interés, fins i tot, de les Nacions Unides. I al febrer de 2019, a Guardamar es va denunciar un bar que no va voler atendre 33 persones amb discapacitat. Són molts casos de discriminació per raó de discapacitat, però poques denúncies. Només tres en un any.

Des de l’associació alacantina recorden també que, des de setembre de 2021, hi ha en vigor la llei que eliminà la incapacitat judicial i la tutela per a persones amb diversitat funcional.

També et pot interessar

stats