Les humoristes valencianes que triomfen en les xarxes amb el feminisme
Parlem amb Patricia Sornosa, Patricia Espejo i Ana Macías (Soy Cardo) sobre humor, feminisme i treball
Cada dia hi ha més dones que aposten per l’humor com a llenguatge per a denunciar els masclismes, ja siga a través dels monòlegs, els podcasts o la il·lustració.
Dos d’elles són Patricia Sornosa i Patricia Espejo, dos humoristes de València que fa ja temps que treballen juntes. Primer amb el show Las putas amas (de casa), i ara amb el seu podcast Las Patricias, en què continuen utilitzant l’humor i la ironia per a reivindicar el fet de ser dona.
Un mètode que han escollit perquè, tal com explica Sornosa a À Punt NTC, "està bé riure’s de tot perquè, quan algú es riu, no té por"; però també perquè en contra del que encara pensa molta gent, les dones sí que són gracioses, explica Espejo, que, a més, assegura que les dones que van a veure els seus xous se senten molt identificades amb les anècdotes que conten i amb el seu humor.
Quant a les resistències que troben dia rere dia en el seu treball, Sornosa afirma que cada vegada el masclisme és més subtil i costa més d’identificar, però que no ha desaparegut ni de bon tros.
Una altra valenciana que fa servir l’humor per a denunciar les situacions quotidianes a què les dones s’han d’enfrontar cada dia només pel fet de ser dones és la gandienca Ana Macías, més coneguda pel seu sobrenom en les xarxes, Soy Cardo. La col·laboradora del programa d'À Punt Mèdia Podriem fer-ho millor afirma que li agrada utilitzar els temes tabú per a les seues il·lustracions humorístiques perquè li serveixen per a enfrontar-s'hi i acceptar-los ella mateixa.