La hipotètica apagada elèctrica genera ansietat en la població

Experts valencians en psicologia aconsellen no anticipar situacions de perill que poden generar "psicosi o histèria col·lectiva"

Un home amb un carret de compra ple de paper higiènic durant la pandèmia de Covid als Estats Units
Un home amb un carret de compra ple de paper higiènic durant la pandèmia de Covid als Estats Units

La por a una hipotètica "gran apagada" està reactivant l'ansietat viscuda amb la pandèmia del coronavirus i afecta persones vulnerables que senten la necessitat de fer apilament de material i estris deixant-se portar de manera compulsiva "per un corrent no racional", segons expliquen professionals de la psicologia.

L'anunci fet l'octubre passat per la ministra austríaca de Defensa, Klaudia Tanneren, en què sentenciava que es produiria una "gran apagada" i demanava a la població que comprara materials com ara combustible, bateries, conserves i aigua potable, va desencadenar reaccions de pànic en diferents països de la Unió Europea.

El psicòleg valencià Enric Valls explica que les situacions d'incertesa poden repercutir en la nostra salut mental en generar-se una "psicosi o histèria col·lectiva".

Valls indica que hi ha col·lectius de la societat que són especialment vulnerables a aquesta por no racional com les persones "susceptibles de patir nivells d'ansietat alts, les que sempre viuen en l'anticipació i les que presenten trets paranoides".Com a exemple, el psicòleg assenyala que alguns dels seus pacients reconeixen haver retirat del banc quantitats de diners en efectiu "per si de cas".

En la seua opinió, les afirmacions de la ministra austríaca han iniciat un fenomen d'imitació que, malgrat les dades que no mostren risc d'apagada, "produeixen una reacció irracional que porta a actuar de manera compulsiva".

La psicòloga valenciana Gracia Vinagre, per la seua part, assenyala que l'anunci de la ministra austríaca "no haguera calat tant" si no haguérem viscut ja la pandèmia. "Hem passat per una situació en què s'ha engegat el sistema d'alarma i encara no ens hem recuperat", apunta l'experta.

Tots dos professionals de la psicologia advoquen per tindre la "ment positiva" i no anticipar situacions d’alarma. "És important tindre criteri, no sobreinformar-se i contrastar les informacions que es difonen en xarxes socials" aconsella Enric Valls.

Un exemple d’actuació compulsiva és el que va passar durant la pandèmia amb la compra de paper higiènic. Un comportament "sense cap mena d'explicació racional", indica l'expert, que pot ser extrapolable a la compra d'armes als Estats Units.

També et pot interessar

stats