Estem preparats per a una apagada elèctrica?

L’anunci d’Àustria d’una probable apagada elèctrica a causa de la crisi energètica fa saltar totes les alarmes a Europa, encara que Espanya ho descarta

Imatge d'arxiu d'un carrer de nit

Àustria ha sigut el primer país europeu a llançar una campanya dirigida a la seua població en què advertia del perill d’una possible apagada energètica i amb consells sobre com sobreviure sense llum. Un anunci que ha fet saltar totes les alarmes a Europa, malgrat que la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, afirma que el subministrament d'electricitat està garantit a Espanya i nega "amb rotunditat el risc".

Però, estaríem preparats per a fer front a una apagada generalitzada a Espanya? Alguns dels consells del govern austríac són proveir-se de menjar i altres béns de primera necessitat per a sobreviure durant dues setmanes, com ara combustible, bateries, ciris, aliments en conserva i aigua potable.

En la mateixa línia que Ribera, veus expertes també descarten ara per ara el risc. "No he arribat a entendre aquest missatge, està fora de context. Els reguladors elèctrics d'Europa són els millors del món", opina Roberto Gómez-Calvet, professor de l’àrea d'Empresa de la Universitat Europea de València i expert en subministrament energètic. Gómez-Calvet apunta que a Espanya existeixen diversos mecanismes perquè, en cas d'un desproveïment energètic, no arribe a concretar-se en una apagada generalitzada a les ciutats o a les llars.

Per a Red Eléctrica de España (REE) no existeix cap indici que es puga produir una apagada elèctrica a Europa. Segons ha afirmat la multinacional, la "resiliència" del sistema elèctric espanyol ha quedat "demostrada en nombroses ocasions", i posa d'exemple el temporal de Filomena de principis de gener d'enguany. "El sistema elèctric espanyol no es va veure compromés i va garantir el subministrament elèctric", assenyala.

Per la seua part, l'operador del sistema gasista Enagás ha descartat aquest diumenge que puga faltar subministrament de gas a Espanya en els pròxims mesos, "ja que actualment el país compta amb prou gas emmagatzemat per a cobrir quaranta dies de consum, més que altres anys en aquestes dates i més que altres països de l'entorn", ha assegurat en un comunicat.

Però per a altres veus expertes, com el físic i investigador del CSIC, Antonio Turiel, la preocupació és molt real. “Si s’acaba produint un tall prolongat en el subministrament de gas –d’uns quatre dies, que és el que es pot cobrir amb les reserves que hi ha a Espanya actualment–, evidentment hi hauria apagades elèctriques." Però el problema va més enllà. Segons Turiel, altra de les principals conseqüències seria l’aturada de moltes indústries transformadores. L’aturada de plantes de fertilitzants, com Fertiberia, n’és un exemple.

També et pot interessar

stats