Guia de les principals manifestacions del 8M: horaris i recorreguts

El Dia Internacional de les Dones se celebra de nord a sud de la Comunitat Valenciana amb diversos actes i concentracions

Manifestació del 8M a València al 2022
Manifestació del 8M a València el 2022 / Europa Press

El moviment feminista torna a prendre els carrers aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Ciutats i pobles de tota la Comunitat Valenciana es convertiran en escenari de manifestacions multitudinàries per a reivindicar la igualtat, els avanços assolits i tot el que queda per fer. Després de diversos anys marcats per la pandèmia i les restriccions, enguany la marea morada està cridada a portar la protesta a tots els racons sense cap mena de limitació sanitària. 

De rerefons, però, hi ha un context polític prou allunyat de la unió exhibida fa ara cinc anys, amb una bretxa que ha partit el feminisme a causa de la llei trans i la reforma de la llei del "només sí és sí". Per exemple, tant València com Alacant tindran enguany dues manifestacions diferenciades: en la primera ciutat ja va passar el 2022, però en la segona és la primera vegada que el feminisme camina dividit. Repassem les principals convocatòries en el territori:

València

  • 12:00 h. El Sindicat d'Estudiants i el col·lectiu Lliures i Combatives convoca la concentració més primerenca, al migdia. Lloc: Facultat d'Història (Campus de Blasco Ibáñez).
  • 17:30 h. L'Assemblea Feminista de València —identificada amb el transfeminisme— crida a manifestar-se amb el lema "Davant del capital violent, feminisme dissident". Comença al CIE de Sapadors, marxarà pel carrer de Russafa, plaça de Sant Agustí, avinguda de l'Oest, Bolseria i acaba a la plaça de la Mare de Déu. 
  • 19:00 h. Convocatòria oficial de la Coordinadora Feminista de València amb el lema "Feminisme: justícia, igualtat i drets per a les dones", amb eixida des de la plaça de la Porta de la Mar. Recorrerà els carrers de Colom, Xàtiva, Marqués de Sotelo, Sant Vicent i plaça de l'Ajuntament, per a finalitzar a la plaça de la Reina. Abans, a les 18:30 h, s'ha convocat una acció col·lectiva amb la consigna "Tisorada al patriarcat", en què les assistents que vulguen poden tallar-se els cabells en solidaritat amb les dones que protesten contra el govern de l'Iran. 

Alacant

  • 12:00 h. Concentració del Sindicat d'Estudiants i el col·lectiu Lliures i Combatives. Lloc: Escales de l'IES Jorge Juan. 
  • 18:00 h. Diversos col·lectius feministes transincloents han organitzat una marxa alternativa des de la plaça de Navarro Rodrigo que passarà per l'avinguda d'Aguilera, Maisonnave i el passeig de Soto, amb arribada a la plaça dels Estels. 
  • 19:00 h. La Plataforma Feminista organitza una marxa amb el lema "En defensa constant dels drets de les dones". Comença a les escales de l'IES Jorge Juan,r ecorrerà l'avinguda del general Marvà, la plaça dels Estels, el passeig d'Alfons el Savi i acaba a la Rambla. Per la seua banda, l'Assemblea 8M Alacant hi participa amb el lema "Contra l'esborrat de dones".

Elx

  • 12:00 h. Concentració del Sindicat d'Estudiants i el col·lectiu Lliures i Combatives. Lloc: Las Chimeneas.
  • 19:30 h. La Coordinadora Feminista d'Elx convoca una manifestació que comença a la plaça de l'Aparadora, cap a l'avinguda de la Llibertat i finalitzarà a la plaça de Baix, davant de l'ajuntament. 

Castelló de la Plana

  • 12:00 h. Concentració del Sindicat d'Estudiants i el col·lectiu Lliures i Combatives. Lloc: Plaça de la Independència.
  • 18:30 h. La marxa reivindicativa que aglutinarà diversos moviments feministes comença des de la plaça de les Aules i discorrerà pels principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça Major. 

Xàtiva

  • 19:00 h. Manifestació amb eixida des de la Casa de les Dones, a la plaça de l'Espanyoleto.

Ontinyent

  • 19:00 h. Per primera vegada, es convoca una manifestació pel 8M, amb eixida des de la plaça de Sant Domènec una vegada finalitzat l’acte d’inauguració de l’exposició "Dones en narxa" a la Casa de Cultura. Des d'allà, transitarà pel carrer de Martínez Valls i l’avinguda de Daniel Gil per a acabar a la plaça de la Concepció.

Alcoi

  • 18:30 h. Manifestació amb eixida des de Cervantes. Recorrerà el País Valencià i Sant Llorenç fins a arribar a la plaça. 

Vinaròs

  • 19:00 h. Manifestació amb eixida des de la plaça de l'Ajuntament.

Oriola

  • 19:00 h. Manifestació des de l'ajuntament fins a la glorieta de Gabriel Miró.

També et pot interessar

stats