Què suposa la llei trans que el Congrés ha aprovat aquest dijous?

La nova norma permet l’autodeterminació de gènere i la filiació de les lesbianes i bisexuals, i prohibeix les teràpies de conversió

Marxa convocada el passat 12 de novembre a Madrid per la Federació Plataforma Trans davant les esmenes del PSOE a la llei trans
Marxa convocada el passat 12 de novembre a Madrid per la Federació Plataforma Trans davant les esmenes del PSOE a la llei trans / Carlos Luján (Europa Press)

Després de diverses polèmiques i pròrrogues, el Congrés ha donat llum verda aquest dijous a la llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. Amb 191 vots a favor, 60 en contra i 91 abstencions —una, la de la socialista Carmen Calvo— la llei que més fractures i tensions ha generat en el govern de coalició, dins del parlament i del moviment feminista, ha tirat endavant definitivament. 

Però, quins canvis reals suposa la nova norma per a les persones trans?

Autodeterminació de gènere

  • Amb la nova llei, qualsevol persona major de 16 anys podrà canviar el seu sexe en el registre oficial sense obligatorietat de presentar informes mèdics o psicològics que acrediten que pateix disfòria de gènere (diagnòstic clínic aplicat a una persona que s'identifica amb un gènere que no concorda amb el que li va ser assignat en nàixer segons les seues característiques biològiques), ni estar en procés d’hormonació o haver-se sotmés a operacions per a modificar la seua aparença. Tampoc calen testimonis.
  • Les persones menors entre 16 i 14 anys podran canviar el seu sexe en el registre sempre que acudisquen acompanyats dels seus pares o tutors legals, mentre que si tenen entre 12 i 14 anys necessitaran autorització judicial.
  • Les persones de menys de 12 anys no podran canviar el seu sexe en el registre, però sí el nom en el DNI. 
  • La modificació del sexe legal tindrà dues fases: primer s’omplirà un formulari sol·licitant el canvi i, en un termini de tres mesos, la persona interessada compareixerà per a ratificar la seua decisió. 
  • Els homes que canvien el seu sexe en el registre no eludiran les condemnes per violència masclista, ja que qualsevol persona que rectifique el seu sexe mantindrà les obligacions jurídiques que tinguera abans de fer-ho. 

Prohibició de les teràpies de conversió

  • Es prohibeixen les teràpies de conversió destinades a modificar l’orientació sexual, la identitat sexual o l’expressió de gènere, independentment que la persona o els seus representants legals n'hagen donat consentiment. 

Maternitat i filiació

  • Les lesbianes, les dones bisexuals i les persones trans amb capacitat de gestar tindran garantit l’accés a tècniques de reproducció assistida.
  • Les parelles de lesbianes i dones bisexuals podran inscriure els seus fills i filles com propis sense necessitat d’estar casades. 

Persones intersexuals

  • Es prohibeix la modificació genital de persones intersexuals (nascudes amb variacions de les característiques sexuals) menors de 12 anys, excepte en els casos en què les indicacions mèdiques ho exigisquen.
  • La modificació genital en persones intersexuals d'entre 12 i 16 anys només es permetrà si ho sol·licita el menor i si es considera que està capacitat per a prendre aquesta decisió per la seua edat i maduresa.

Mesures en l’àmbit educatiu i sanitari

  • S'inclourà en el currículum educatiu de totes les etapes, el coneixement i respecte a la diversitat sexual, familiar i de gènere, i es formarà el professorat en aquesta matèria.
  • Es garantirà el proveïment dels medicaments més comunament emprats en els tractaments hormonals de les persones trans.

Infraccions per discriminació

  • Es crearà un règim d'infraccions enfront d'actes de discriminació a persones LGTBI, amb sancions de fins a 150.000 euros per als casos molt greus.

També et pot interessar

stats