La Guàrdia Civil investiga la legalitat de la col·lecció d’animals dissecats de Ros Casares

Si el propietari de la nau on s'han trobat no acredita la tinença legal, pot enfrontar-se a penes que arriben als dos anys de presó

Alguns dels animals preservats que la Guàrdia Civil ha trobat en la nau de l'empresari valencià que col·leccionava animals protegits
Alguns dels animals preservats que la Guàrdia Civil ha trobat en la nau de l'empresari valencià que col·leccionava animals protegits / Guàrdia Civil

“Dantesca”. Així ha qualificat la Guàrdia Civil la troballa de més d’un miler d’animals dissecats, alguns fins i tot ja extingits, localitzada en les naus de Bétera de l’empresari valencià. Tot fa pensar que aquests exemplars, de fins a setanta espècies diferents, anaven a destinar-se al mercat negre, on les autoritats especialitzades en delictes ambientals estimen que podia haver fregat, en conjunt, més de 29 milions d’euros.

El propietari de tots aquests animals, fill del reconegut empresari valencià Francisco Ros Casares, no ha aportat, ara per ara, cap documentació que n'acredite la propietat. En cas que no l’aporte al jutjat de Llíria que l’investiga, pot enfrontar-se a diversos delictes, un d’ells el de contraban d’espècies.

En cas que es cometa aquest delicte en territori espanyol, el Codi Penal estableix penes d’entre sis mesos i dos anys de presó i una multa que pot oscil·lar entre els 8 i els 24 mesos.

Si és una herència, s'ha d'acreditar la tinença

Una altra de les possibilitats que es contempla és que aquesta col·lecció d’exemplars trobada a Bétera, o bona part d’ella, l’investigat la puga haver-la rebuda com a herència de son pare, reconegut aficionat a la caça.

No es descarta que moltes de les espècies que ha trobat la Guàrdia Civil s’hagen caçat en safaris a l'Àfrica i el propietari les conservara com a trofeus, encara que s’han trobat també exemplars d’espècies d'ací, com cérvols, segons ha detallat la Guàrdia Civil.

No obstant això, en cas d’haver rebut com a llegat aquesta col·lecció, el propietari haurà d’aportar igualment la documentació al jutjat, perquè la tinença d’animals sense documentació també és delicte a Espanya.

D’altra banda, el propietari d’aquests animals morts també podria haver incorregut presumptament en un delicte contra la protecció de la fauna i la flora. Segons el Codi Penal, s’enfronten a aquest delicte els que “destruïsca” espècies protegides, però també qui “trafique” amb elles o alguna de les seues parts.

Al magatzem han trobat fins a 70 espècies diferents, algunes de les quals poden ser trofeus de caça
Al magatzem han trobat fins a 70 espècies diferents, algunes de les quals poden ser trofeus de caça / Guàrdia Civil

En aquest cas, també compta amb penes de fins a dos anys de presó, que a més pot anar aparellada de la inhabilitació per a caçar entre dos o quatre anys. El Codi Penal concreta que s’imposarà la pena en la meitat superior si el delicte té a veure amb espècies o subespècies catalogades en perill d’extinció.

En la nau de Bétera que ha registrat la Guàrdia Civil no sols hi havia 405 exemplars inclosos en la Convenció sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades de fauna i flora silvestres, sinó també quasi dues-centes banyes d'Ivori, tamborets fets amb potes d'elefants o un sofà i vint cadires de pell de cocodril.

Taburets fets amb potes d'elefant que els agents han trobat en la nau de Bètera
Taburets fets amb potes d'elefant que els agents han trobat en la nau de Bètera / Guàrdia Civil

Carlos Domínguez, tinent en cap de la Guàrdia Civil que ha coordinat la investigació, ha destacat que entre els animals que s’han trobat hi havia “animals extingits, com un òrix”.

Aquest fet, unit a la prohibició de matar moltes de les espècies que s’han trobat en la nau, dispara el preu que podria haver adquirit la col·lecció en el mercat negre. Quasi trenta milions d’euros, segons els experts.

Totes aquestes peces estaven emmagatzemades en una de les naus del recinte on viu l’investigat. És un espai de 50.000 metres quadrats, on a més de sa casas, una vivenda de tres plantes, hi ha dues naus, una de 150 metres quadrats i una altra de 650, que integraven dependències connectades.

En una d’elles els agents que van fer el registre van fer una troballa “que superava les expectatives” amb què anaven els guàrdies civils. “Va ser una situació dantesca”, insistia el tinent Domínguez.

Imatge de la propietat on s'ha confiscat la col·lecció d'animals dissecats
Imatge de la propietat on s'ha confiscat la col·lecció d'animals dissecats / Xavier Carrau

La família Ros Casares, aficionada a la caça

Francisco Ros Casares, pare de l’investigat i reconegut empresari de l’últim terç del segle XX, era aficionat a la caça. A aquesta circumstància cal afegir les possibilitats econòmiques de qui va ser fundador d’un empori siderúrgic que va esdevindre en el Grup Ros Casares.

Ros Casares, que va faltar el 2014, també va ser un destacat dirigent esportiu, que va assumir la presidència del València CF als anys setanta i que va adquirir el Club de Bàsquet de Godella per a reconvertir-lo en el Ros Casares València, recordat per ser el club de bàsquet femení més llorejat de la categoria femenina a Espanya i un dels clubs europeus més rellevants d’Europa, fins que va desaparéixer el 2012.

On acabaran els animals dissecats?

Quan acabe la investigació, que continua oberta, la Guàrdia Civil establirà "els contactes oportuns perquè els animals acaben en un museu de ciències naturals". "Almenys, que els ciutadans puguen veure’ls, perquè hi ha alguns exemplars extingits que ja no podran veure's mai", ha lamentat Domínguez.

Davant la "dificultat" de traslladar el material a un altre lloc, la magistrada del jutjat de Llíria que porta el cas va autoritzar que els animals es quedaren en la nau i precintaren el recinte. No obstant això, l'investigat continua tenint accés a l'habitatge que, de moment, no ha sigut precintat.

També et pot interessar

stats