La grip aviària, una amenaça per als humans?
El 75% de les malalties que pateixen les persones provenen de la transmissió animal
L'amenaça d'una malaltia pandèmica torna a centrar l’atenció dels mitjans de comunicació. Els darrers dies arriben notícies de variants de grip aviària que s’expandeixen a noves espècies i podrien adaptar-se als humans. El virus H5N1 ha causat la mort de 800 lleons marins al Perú, de milers d’ànecs a França i a Espanya el van localitzar en una granja de visons de la Corunya.
Ara mateix, Sanitat té huit alertes actives de malalties que venen d'animals. Davant d'aquest escenari, un equip d’À Punt Notícies ha consultat el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València Rafael Toledo, que ha incidit que no ha de saltar l’alarma, però sí que s’ha d’estar vigilant. “Les alertes per zoonosi han existit sempre, no són res nou”, apunta.
De fet, la zoonosi, la transmissió de malalties animals als humans, és un fenomen tan habitual que el 75% de les malalties que pateixen les persones tenen aquest origen. Els animals tenen bacteris, virus i paràsits, que de vegades per a ells són inofensius, però per als humans no. La transmissió pot ser per una mossegada, o per contacte, o si piquen insectes que han picat animals. Però d'això a una nova pandèmia hi ha un bon tros.
“El perill des d’un punt de vista epidemiològic no està tant en el salt dels animals als humans, sinó que es done una transmissió eficient entre els mateixos humans”, ha assegurat l’expert en parasitologia.
De fet, això és el que va passar amb la covid, que es transmetia entre humans. Afortunadament, les alertes d'ara són només de vigilància. Per això no han de preocupar la població general.