El govern espanyol estudia llevar les mascaretes en interiors abans de Setmana Santa

Una part de la comunitat científica avala la flexibilització sempre que no tinga impacte en els hospitals, però aconsella esperar entre dues i quatre setmanes per a constatar com evoluciona el repunt actual

Treballadores amb mascareta
Treballadores amb mascareta / Arxiu

El final de la mascareta en espais interiors podria estar molt prop. El govern espanyol aposta per llevar-la fins i tot abans que arriben els dies festius de Setmana Santa, una possibilitat que veus expertes del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes ja estan debatent, segons publiquen diversos mitjans de comunicació nacionals. 

Cada vegada són més les veus que reclamen alçar l'última restricció davant la covid-19, que es resisteix a desaparéixer, a pesar que ja s'ha flexibilitzat considerablement el protocol sanitari. Aquest dijous el Congrés aprovava una moció acordada per Ciutadans i PSOE que demana suprimir l'obligació de portar aquest emblemàtic element protector. I el president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, ha assegurat que ho faran immediatament quan ho aconselle la comunitat científica

La Comunitat Valenciana arreplega aquests dies les conseqüències de la ressaca festera, després de la celebració de les Falles en multitud de municipis i la Magdalena a Castelló de la Plana, i això s'ha traduït en un repunt de la incidència del virus. Esperable, això sí, per l'augment de la mobilitat i els contactes socials en les festes. Un augment que no preocupa excessivament les autoritats sanitàries, sempre que no tinga impacte en l'àmbit hospitalari en forma d'ingressos i defuncions. 

En aquest context, les veus expertes insisteixen que el revifament de la covid-19 ha de llegir-se d'una manera diferent pel que fa a transmissió, ja que amb el nou protocol només es realitzen proves diagnòstiques a les persones majors de seixanta anys, col·lectius de risc i pacients de gravetat, i suprimeix les quarantenes per a casos lleus i asimptomàtics. Un canvi que dificulta el seguiment de la incidència del virus en la població general. 

La data exacta en què es retirarà la mascareta en llocs tancats encara s'ha de determinar, però una part de la comunitat científica avala el moviment sempre que no perjudique la pressió hospitalària. És l'opinió, per exemple, de Patricia Guillem, catedràtica d'Epidemiologia de la Universitat Europea de València: "Posposar la decisió és confondre la població, perquè en altres parts del món ja s'ha llevat la mascareta i s'està veient que no hi ha un increment d'incidència com per a tornar a implantar la mesura". Més prudent es mostra l'investigador de Fisabio Salvador Peiró, un dels experts que assessora el govern valencià sobre la pandèmia, qui aposta per aguantar encara de dos a quatre setmanes fins que es constate si la pujada de transmissió dels últims dies es trasllada també als hospitals. "El moment està a prop, però el més prudent és esperar. Si els ingressos no pugen, o directament baixen, sense problemes. Si pugen, potser haurem de tirar arrere, en mascaretes i altres coses", ha advertit. 

Els tècnics en Salut Pública de la ponència d'alertes treballen en un document que enviaran d'ací a poc temps al govern espanyol amb l'avaluació final de la situació. Un informe que serà clau per a determinar la data concreta en què començarà a flexibilitzar-se l'ús de la mascareta en interiors. Una mesura, això sí, que es mantindrà vigent per a les persones vulnerables, espais amb aglomeracions, com per exemple el transport públic, i altres llocs sensibles, com centres sanitaris. 

Dimecres vinent ha de reunir-se el consell interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que integren el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Algunes, com la Comunitat de Madrid, fa setmanes que pressiona perquè es suprimisquen les mascaretes. Si els territoris hi voten a favor, l'executiu espanyol podria aprovar la relaxació de les mascaretes abans de la Setmana Santa. 

També et pot interessar

stats