La ressaca de les Falles: els contagis es multipliquen en més d'un centenar de municipis

Quart de Poblet, Xirivella o Xàtiva són les ciutats amb més repunts després de les festes, mentre que Castelló de la Plana espera l'impacte de la Magdalena

La tendència descendent de la pandèmia a la Comunitat Valenciana s'ha tallat de forma brusca en els últims dies, just després de celebrar-se les Falles en diversos punts del territori. El repunt de la incidència acumulada de coronavirus, que ha pujat 200 punts en una setmana, segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, s'ha fet ja palés en més d'un centenar de municipis. Les dades que la Conselleria de Sanitat Universal ha publicat aquest dimarts —actualitzades fins al 28 de març— constaten que en la darrera quinzena, el volum de contagis ha crescut en més de 200 poblacions i en més d'un centenar es multipliquen per dos o més en comparació a la xifra que registraven en els quinze dies previs, abans que començaren les festes.

Aquest revifament de la covid-19 coincideix amb el canvi de paradigma pel que fa al control de la pandèmia que ha encetat Espanya i que deixa en un pla secundari els indicadors sobre la transmissió del virus, dels quals ja no es farà seguiment exhaustiu, per a centrar-se més en la pressió assistencial. Des d'aquesta setmana les proves diagnòstiques es limiten a les persones majors de seixanta anys, col·lectius de risc i pacients de gravetat, i ja no caldrà fer quarantena en cas d'infecció lleu o asimptomàtica. Un nou protocol que desdibuixa en certa manera les dades d'incidència de la malaltia que proporcionen les autoritats sanitàries. 

La majoria de municipis en què més es nota l'increment de contagis ixen d'unes Falles que, per primera vegada des que va esclatar la pandèmia, han pogut celebrar-se en condicions molt properes a l'antiga normalitat i sense a penes restriccions —llevat de la mascareta en aglomeracions o espais interiors—. Faura, Rafelguaraf, Corbera i Sant Antoni de Benaixeve encapçalen el repunt, tots quatre municipis menuts amb un volum de contagis que s'ha multiplicat almenys per cinc (per damunt del 400%). 

El canvi de tendència en la corba epidèmica, esperable per l'augment de la mobilitat i el contacte social en aquestes dates de celebració, també es veu clarament en les ciutats més grans. En el rànquing de les vint on més creix la incidència acumulada per cada 100.000 habitants l'Alfàs del Pi és l'única que duplica els contagis a pesar que no celebra Falles. Els casos positius de covid-19 es dupliquen i tripliquen en urbs com València, Xirivella, Xàtiva, Torrent, Borriana, Mislata, Burjassot o Sueca. Quart de Poblet lidera l'augment post Falles: la incidència s'ha multiplicat pràcticament per quatre en dues setmanes, en passar de 179,55 casos per cada 100.000 habitants a 774,08. 

També hi ha repunt, encara que més controlat, en altres punts de la geografia valenciana amb gran tradició fallera, com ara Sagunt, Alzira, Gandia o Dénia. En totes aquestes ciutats la incidència augmenta entre un 54% i un 32%. 

La radiografia sobre l'impacte de les festes en la pandèmia es completa amb el factor Magdalena, que aquest diumenge posava el punt final a Castelló de la Plana. Les últimes actualitzacions de la Conselleria de Sanitat evidencien que l'augment de casos ha començat a fer-se també realitat en les comarques del nord —s'han duplicat en una setmana—. I encara cal esperar uns dies per a conéixer fins a quin punt accelerarà aquest esdeveniment festiu la transmissió del virus. A la capital de la Plana, per ara, la incidència està a ratlla, amb 283,48 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies i una tendència descendent (-4%). 

També et pot interessar

stats