La retirada de la mascareta en interiors s'allunya pel repunt de contagis

Les veus expertes confirmen que la situació epidemiològica ha canviat radicalment en les darreres setmanes, la qual cosa dificulta establir una data per a la fi d'aquesta mesura

Treballadores amb mascareta
Treballadores amb mascareta / À Punt NTC

La fi de la mascareta en interiors es torna a complicar per culpa de l'alta incidència acumulada. Fa tres setmanes les veus expertes pronosticaven que abans de Setmana Santa es podria retirar aquesta mesura gradualment i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que es prendria aquesta decisió "molt prompte", en un moment en què Espanya registrava la incidència de coronavirus més baixa de tota la Unió Europea.

La situació epidemiològica, però, ha canviat radicalment. Després de setmanes de millora, i set dies després de la celebració de les Falles, la Conselleria Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat un total de 10.781 nous casos de coronavirus confirmats per prova PCR o a través de test d'antígens.

Salvador Peiró, investigador de Fisabio i un dels epidemiòlegs que assessora la Generalitat sobre la pandèmia, assegura que en aquest nou escenari, "toca parar la retirada de la mascareta" i pràcticament descarta la possibilitat de fer-ho abans de Setmana Santa. "Caldrà estirar l'ús de la mascareta mentre continuem tenint un nivell de transmissió tan alta com el que tenim ara", emfasitza el científic, que recorda que l'ús de mascareta hauria de continuar sent obligatori en alguns interiors, ja que la propagació del virus és molt més fàcil.

En aquesta línia s'ha pronunciat també la investigadora de l'àrea de vacunes de Fisabio María Garcés, que vincula el repunt de casos a la transmissibilitat de la variant òmicron i el fet que "la gent ha aprofitat les Falles per a reunir-se." A aquest factor caldria afegir el possible efecte d'unes Festes de la Magdalena passades per aigua que podrien haver potenciat les reunions socials en interiors.

Peiró vincula aquest repunt amb el canvi en la percepció de la pandèmia, que fa que la població haja perdut la por al coronavirus i s'estiguen produint més "comportaments de risc".

Als hospitals valencians hi ha ara mateix 437 persones ingressades, 40 d'elles a l'UCI. La nova estratègia que busca la normalització i gripalització de la covid, que s'enceta aquest dilluns, fa que la vigilància epidemiològica se centre precisament en les dades de les hospitalitzacions i els resultats de les anàlisis d'aigües residuals, ja que no es faran proves diagnòstiques a la població general si no presenten una simptomatologia greu, només a la població de risc.

Així doncs, Garcés posa l'accent en el fet que "és molt complicat establir una data" per a la fi de l'ús obligatori de mascaretes en interiors i que aquesta dependrà d'una "vigilància epidemiològica robusta".

També et pot interessar

stats