Salvador Peiró (Fisabio): “Abans de Setmana Santa podríem estar sense mascareta en interiors”

L'epidemiòleg i assessor de la Generalitat matisa que s'hauria de mantindre la mesura en hospitals, centres de salut, residències i el transport públic de llarga distància

S'aproxima el fi de la mascareta als interiors

Salvador Peiró, investigador de Fisabio i un dels epidemiòlegs que assessora la Generalitat sobre la pandèmia, pronostica que "abans de Setmana Santa" es podria acabar amb l'obligatorietat de l'ús de mascareta en espais interiors.

En una entrevista amb À Punt NTC, explica que per a arribar a aquest punt, però, caldria que l'evolució dels valors epidemiològics continuara sent positiva i la incidència acumulada de contagis per cada 100.000 habitants fora, com a mínim, de menys de cent casos, assegura aquest expert.

L'epidemiòleg matisa que l'ús de mascareta hauria de continuar sent obligatori en alguns interiors, ja que la propagació del virus és molt més fàcil. Peiró explica que hi ha certs espais on es concentra gent molt vulnerable, com ara hospitals, residències o centres de saluts. "En aquests centres es podria llevar més endavant", assegura.

Pel que fa al transport públic, l'investigador considera "poc problemàtica" la possibilitat que la gent faça viatges curts en espais ben ventilats com ara els autobusos. En les llargues distàncies, tanmateix, considera que caldria mantindre l'obligació durant més temps.

Als centres educatius, segons Peiró, també "toca llevar les mascaretes, especialment entre menors de dotze anys". El científic argumenta que s'ha de fer al més prompte possible, pels efectes perjudicials en l'àmbit educatiu i social per als més menuts.

Rafael Ortí: "podria ser precipitat llevar la mascareta"

El president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Rafael Ortí, demana seguir un "criteri estandarditzat" i tindre un marge de seguretat més gran perquè "encara estem en pandèmia". Aquest especialista considera que "podria ser precipitat", tot i que matisa que si la tendència actual es manté favorable de cara a l'estiu, sí que es podria plantejar aquesta possibilitat.

Ortí marca per davall de cinquanta la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana per a acabar amb l'obligatorietat de mascaretes en interiors i una mortalitat diària baixa "durant entre trenta i seixanta dies". El científic es mostra preocupat perquè "tenim tantes ganes de retirar les mesures" que, a parer seu, "estem equivocant-nos" per no esperar més.

També et pot interessar

stats